Διεθνή

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: «Συμμαχία ειρήνης» επιδιώκει η Ε.Ε. χωρίς τo Ισραήλ

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: «Συμμαχία ειρήνης» επιδιώκει η Ε.Ε. χωρίς τo Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Eeas.europa.eu

Τα διπλωματικά «όρια» της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διαπιστωθούν εκ νέου στη διάρκεια της Συνόδου.

Tα διπλωματικά «όρια» της E.E. σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διαπιστωθούν εκ νέου στη διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έχει συγκαλέσει η ισπανική κυβέρνηση και διεξάγεται σήμερα στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέο Μπορέλ,  αλλά απόντος του Ισραήλ.

Η υπουργική σύνοδος υπό την Ενωση για τη Μεσόγειο (UfM) περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών από την Ε.Ε. αλλά και ομολόγους τους από αραβικές και βορειοαφρικανικές χώρες. Εχει βασικό στόχο να συζητήσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς και σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και την αποτελεσματικότητα της προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., περιέγραψε τη συνάντηση ως μια ιδανική ευκαιρία να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση να διοργανώσει άλλωστε μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και συζήτησε σχετικά για την προοπτική αυτή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, την περασμένη Πέμπτη.

Διαμάχη μεταξύ Ισπανίας – Ισραήλ

Ωστόσο, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η απουσία του Ισραήλ, καθώς κατά τη συνάντηση του Σάντσεθ με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρόο την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε ένταση με την ισραηλινή κυβέρνηση, που κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, λόγω των επικρίσεών τους έναντι των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα. Στις κοινές τους δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δήλωσαν ότι είναι «αδιανόητος» ο αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία προτίθεται να αναγνωρίσει μονομερώς το παλαιστινιακό κράτος, ακόμα και εάν η Ε.Ε. δεν συναινέσει σε μια τέτοια κίνηση.

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού απαντήθηκαν άμεσα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ελί Κοέν που επέκρινε τις δηλώσεις και των δύο πρωθυπουργών «ως ψευδείς» και ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες ανταπάντησε στο Τελ Αβίβ λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ομολόγου του είναι απαράδεκτες και εντελώς ψευδείς, ενώ προσέθεσε ότι η Μαδρίτη έχει επαναλάβει τη στήριξή της στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ. Στη συνέχεια, τα υπουργεία των δύο χωρών κάλεσαν τους αντίστοιχους πρέσβεις για να διαμαρτυρηθούν.

«Επιτακτική η ανάγκη συμμαχίας ειρήνης»

Κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης στη Βαρκελώνη σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό πρόταγμα για ολόκληρη την ευρωμεσογειακή κοινότητα και πέραν αυτής. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία για ειρήνη. Αυτός είναι ο σκοπός μας».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πάντως ότι αυτό «απαιτεί πολλή δουλειά» και συνεργασία της Ε.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου που έχουν την εμπιστοσύνη τόσο των Παλαιστινίων όσο και του Ισραήλ, για την εφαρμογή των παραμέτρων μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.

«Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι ακόμα πολύ μακριά, αλλά δεν είναι ανέφικτος» υπογράμμισε ο Μπορέλ. «Στην ιστορία των πιο σοβαρών και σοβαρών συγκρούσεων, υπάρχει πάντα μια στιγμή που το σκοτάδι μπορεί να οδηγήσει μόνο σε έναν ορίζοντα ειρήνης, καθώς ο πόλεμος έχει γίνει αφόρητος τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους» προσέθεσε.

Ο Μπορέλ που συμπροεδρεύει με τον Σάντσεθ της σημερινής συνόδου αναμένεται να παρουσιάσει ιδέες για έναν «οδικο χάρτη» που πρέπει να εφαρμοστεί στο μέλλον με το τέλος του πολέμου.

«Δύο στρατόπεδα εντός Ε.Ε.»

Ωστόσο, η απουσία του Ισραήλ από τη Βαρκελώνη ενέχει τον κίνδυνο να διαφανούν οι διαφορές τόσο εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και έναντι των αραβικών κρατών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διαμορφωθεί δύο βασικά «στρατόπεδα» εντός της Ε.Ε., με την πρώτη ομάδα να περιλαμβάνει την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία που ζητούν άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, ενώ Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία και Ουγγαρία αντιδρούν λέγοντας πως πρόκειται για λάθος μήνυμα καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη στήριξη έναντι του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Τα αραβικά κράτη εμφανίζονται πιο ενωμένα έναντι του Ισραήλ και ζητούν μια μόνιμη εκεχειρία και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Μεσανατολικό και στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ»

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες, «θα συζητήσουν επείγοντα ζητήματα ασφάλειας» επισήμανε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου.

«Αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες: τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανανέωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση θα μετέχει και ο Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και αξιωματούχοι της Σουηδίας, όπως ανέφερε. Η Σουηδία δεν θα μπορέσει να μετέχει επισήμως, μετά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση Τουρκίας και Ουγγαρίας να επικυρώσουν το σχετικό πρωτόκολλο ένταξής της μέσω των κοινοβουλίων τους.

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments