Διεθνή

Γάζα: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Γάζα: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com

Παζάρι για τους ομήρους και στο βάθος κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το ενδεχόμενο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός να παραμένει ως αντάλλαγμα. Το Ισραήλ, η Χαμάς και οι ΗΠΑ αρνούνται ότι έχει επιτευχθεί επίσημη συμφωνία, αλλά υπάρχουν ψίθυροι για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Το Κατάρ, το οποίο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων, αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε μια “λύση”. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ από τη Ντόχα, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν “πολύ μικρές”.

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post το οποίο ανέφερε ότι Ισραήλ και Χαμάς έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας έξι σελίδων για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων – που θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και την τελευταία στιγμή –  με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα δημοσιεύματα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί μόνο μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα φυσικά την επιστροφή των ομήρων. Το πρώτο είναι η συντριβή της Χαμάς, το δεύτερο η απελευθέρωση των ομήρων και το τρίτο η εξάλειψη της απειλής από τη Γάζα.

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτσογκ τόνισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ελπίζει ότι “τις επόμενες ημέρες” θα επιτευχθεί συμφωνία που θα απελευθερώσει σημαντικό αριθμό απαχθέντων από παλαιστινιακές ισλαμιστικές ομάδες. Πρόσθεσε ότι “καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες”, αλλά όσο λιγότερες λεπτομέρειες δίνει, τόσο “αυξάνεται η πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας”.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί τέσσερις από τους ομήρους με την αγωνία και τον θυμό στο εσωτερικό του Ισραήλ να κορυφώνονται ενόσω η μεγαλειώδης πορεία διάρκειας πέντε ημερών των εκατοντάδων συγγενών των ομήρων αλλά και υποστηρικτών τους να φτάνει τελικά στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας συνάντηση με τον Νετανιάχου και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού του συμβουλίου.  

Οι συνομιλίες για το θέμα συνεχίζονται, με τον ανώτερο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα Μέσης Ανατολής, Κέβιν Μακ Γκερκ, να επιλέγει να ασκήσει πίεση από το Μπαχρέιν και μια δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια του Διαλόγου της Μανάμα να τονίζει ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Το θρίλερ εξακολουθεί με το παζάρι των διαπραγματεύσεων και την αυξανόμενη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments