Policy Briefs

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η ρητορική μίσους απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η ρητορική μίσους απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια

Πηγή Φωτογραφίας: Education.gouv.fr

Η απουσία μεταρρυθμίσεων υπονομεύει την ειρήνη και τη δημοκρατική πρόοδο στη Βαλκανική.

Αφού συνέβαλαν στη δημιουργία « επαναστατικών » μηχανισμών για την κρίση των υπευθύνων για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, οι χώρες στην πρώην Γιουγκοσλαβία βιώνουν μια αναζωπύρωση της ρητορικής μίσους, η οποία απειλεί όχι μόνο τη συμφιλίωση, αλλά και την ειρήνη. το Συμβούλιο της Ευρώπης.

« Αυτή η αποτυχία να πραγματοποιηθούν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν, συνεχίζει να υπονομεύει τη δημοκρατική πρόοδο και την ειρήνη στην περιοχή », ανησυχεί το Συμβούλιο σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου).

Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεκινώντας το 1991 οδήγησαν στις χειρότερες φρικαλεότητες που έχει δει η Ευρώπη στο έδαφός της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αριθμός των θυμάτων κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο υπολογίζεται σε περίπου 130.000. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι – 7.502 εξακολουθούν να αγνοούνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη χώρα που έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα με 100.000 νεκρούς.

Η δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) – το πρώτο από αυτά της Νυρεμβέργης και του Τόκιο – κατέστησε δυνατή την προσαγωγή ορισμένων από τους κύριους πρωταγωνιστές στη δικαιοσύνη, καλωσορίζει το Συμβούλιο. Ωστόσο, αντί να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, οι προσπάθειες αυτές είτε επιβραδύνθηκαν είτε έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Στην έκθεσή του, το Συμβούλιο επισημαίνει « μια ανησυχητική τάση προς τον εθνοεθνικιστικό λόγο, την άρνηση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου » και σημειώνει ότι « αυτές οι πρακτικές γίνονται ανεκτές και εκμεταλλεύονται ενεργά οι ανώτατοι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι επίσης το έκανε στρατηγική για την απόκτηση ψήφων και την παραμονή στην εξουσία .

Η παρουσία εγκληματιών πολέμου – υπόπτων ή καταδικασθέντων – σε ορισμένα ιδρύματα ή δημόσιες υπηρεσίες « είναι γεμάτη συνέπειες ». Στη Σερβία, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Aleksandar Vučić και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Vojislav Šešelj, που καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα μπορούσαν σε ορισμένα μέρη να συντάξουν κοινή λίστα για τις τοπικές εκλογές στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο κ. Vučić ήταν υπουργός Πληροφοριών του Slobodan Milošević, τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, και κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από το ICTY.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας ( Republike Srpske ) της Βοσνίας, Milorad Dodik, επιβεβαιώνει, κατά της απόφασης της διεθνούς δικαιοσύνης – ότι « δεν υπήρξε γενοκτονία » στη Σρεμπρένιτσα, μια σφαγή στην οποία οι Σερβοβόσνιες δυνάμεις σκότωσαν περίπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι το 1995.

Μεταξύ πολλών συστάσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι είναι επείγον να «διασφαλιστεί ότι όλα τα θύματα έχουν πρόσβαση σε μορφές αποζημίωσης […] συμπεριλαμβανομένης της συμβολικής αναγνώρισης ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments