Πολιτική

Ψυχρός πόλεμος λόγω των Γλυπτών

Ψυχρός πόλεμος λόγω των Γλυπτών

Πηγή Φωτογραφίας: Indiatoday.com

Η ακατανόητη ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης.

Μέχρι πριν από λίγες ώρες, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο είχε σχεδόν αποκλειστικά οικονομικό ενδιαφέρον, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έρχεται σε επαφή με επενδυτές και τη Morgan Stanley και να επικεντρώνεται στην προώθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Οι συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες συμμάχων χωρών συνήθως δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά καθώς η ατζέντα των ελληνοβρετανικών σχέσεων είναι συγκεκριμένη και θετική και το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται πάντα, κανείς δεν περίμενε να προκύψουν ειδήσεις από αυτήν.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Ρίσι Σούνακ, όμως, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα και να προσδώσει άλλη διάσταση στο ταξίδι Μητσοτάκη. Η επίσημη δικαιολογία της Ντάουνινγκ Στριτ, ήταν παιδαριώδης -«κάτι προέκυψε στον Βρετανό πρωθυπουργό»- ο αντίκτυπος της κίνησης, όμως, απέδωσε πολιτική βαρύτητα σε ένα τυπικό ταξίδι. 

Με τον πιο διπλωματικά αδέξιο τρόπο, ο Ρίσι Σνακ κατάφερε να προσελκύσει το συντηρητικό κοινό της χώρας του, το οποίο χρειάζεται επειγόντως στις επερχόμενες εκλογές. Η ακύρωση της συνάντησης ήρθε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και βασικό αντίπαλο του Σνακ στις επόμενες εκλογές. Ο αντίπαλός του, ο οποίος προηγείται με 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, πήρε αντίθετη θέση στο θέμα των γλυπτών και τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με το Βρετανικό Μουσείο.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα “κέρδισε” επαναφέροντας το θέμα των γλυπτών και τη διεκδίκηση της ελληνικής επανένωσης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και με πιο “θορυβώδη” τρόπο από τον αναμενόμενο, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και η βρετανική κοινή γνώμη φαινόταν πιο διαλεκτική στο θέμα. Το ερώτημα είναι τι μήνυμα στέλνει αυτή η μικρή κρίση και τι υποδηλώνει για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Παράλληλα, ωστόσο, μάλλον γίνεται σαφές ότι ο «πάγος» στις σχέσεις της ελληνικής με τη βρετανική κυβέρνηση, βάζει στον «πάγο» και τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, παραπέμποντας ενδεχομένως σε χρόνο μετά τις εκλογές και την προεξοφλούμενη νίκη των Εργατικών, τις όποιες εξελίξεις.

Ωστόσο, η Αθήνα περιορίζει τη βαρύτητα του γεγονότος σε αυτό το βαθμό και δεν το συνδέει με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αμυντική συμφωνία που υπεγράφη από τα υπουργεία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη, η οποία προβλέπει στενότερες αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνουν επίσης ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου έχει παρελθόν και μέλλον. Ο κύριος λόγος για την ακύρωση της συνάντησής τους, όπως τουλάχιστον φαίνεται από όλες τις πλευρές, ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC.

Στενός συνεργάτης του Ρίσι Σούνακ διέρρευσε ότι υπήρχε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να μην τεθεί το θέμα των γλυπτών και ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε. Η Αθήνα διέψευσε τη διαρροή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments