Πολιτική

Η παρουσία της Ελλάδας στην COP28 για το κλίμα

Η παρουσία της Ελλάδας στην COP28 για το κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: [365443] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ENGINEERING AND RESEARCH ΤΗΣ GOOGLE YOSSI MATIAS (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα αξιοποιεί με συστηματικότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε μια χρονιά που η κλιματική αλλαγή δείχνει τη “δύναμή” της από κάθε γωνιά του πλανήτη και έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, η Ελλάδα συμμετείχε χθες στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι. Η COP28, η οποία διαρκεί έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών γύρω στο 2030 και την κλιματική αλλαγή. Με στόχο τη δέσμευση φιλόδοξων δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι διαπραγματεύσεις της COP28, που διαρκούν δύο εβδομάδες, αναμένεται να οδηγήσουν τους εκπροσώπους περίπου 200 χωρών σε σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων όσο και για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, και στην COP28 θα στηθεί ελληνικό περίπτερο.

Σήμερα Παρασκευή, στις 11:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua. Στις 12:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο. Στις 12:30, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «9th Our Ocean Conference 2024: Priorities and Opportunities» και στις 14:30 στην εκδήλωση «Unveiling the next GR -Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της συνόδου.

Ο κύριος στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχύσει τη δέσμευσή της για ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, περιορίζοντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τις κτιριακές βελτιώσεις, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, την ενίσχυση της βιομηχανίας προς τη μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα νησιά κ.ά.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στην ανθεκτικότητα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα, με την ασύλληπτα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος και έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο. Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Στη δεύτερη εκδήλωση ο πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments