Διεθνή

Η επιτυχία του COP28 κρίνεται από την πρόκληση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η επιτυχία του COP28 κρίνεται από την πρόκληση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: reuters, "Και αυτό ισχύει για μια χώρα [τα ΗΑΕ] που είναι κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, επίσης κορυφαίος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προκαλέσει διαμάχη ορίζοντας τον επικεφαλής της εθνικής τους εταιρείας πετρελαίου ως πρόεδρο της εκδήλωσης.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση και τη χρηματοδότηση του κλίματος, είπε ότι τα επιτεύγματα της COP28 θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της χώρας υποδοχής να αντιμετωπίσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. «Όλες οι χώρες πρέπει να κριθούν για τη συμβολή τους», είπε ο Κάρνεϊ στο podcast του POLITICO στο Power Play, ενόψει της συνόδου κορυφής που πρόκειται να ξεκινήσει στα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) την Πέμπτη.

“Και αυτό ισχύει για μια χώρα [τα ΗΑΕ] που είναι κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, επίσης κορυφαίος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν δεχθεί επικρίσεις για το διορισμό του Σουλτάνου Αχμέντ αλ-Τζάμπερ ως προέδρου της COP, παρά τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της εθνικής τους εταιρείας πετρελαίου.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, για παράδειγμα, είπε ότι ο διορισμός του al-Jaber —ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εθνικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ— ήταν «εντελώς γελοίος». Οι δεσμοί του Al-Jaber με την πετρελαϊκή βιομηχανία έγιναν πρωτοσέλιδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καθώς τα έγγραφα που διέρρευσαν – που κυκλοφόρησαν μετά την ηχογράφηση αυτού του επεισοδίου του Power Play – έδειξαν ότι τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να αξιοποιήσουν τη θέση τους ως οικοδεσπότης των συνομιλιών για να συζητήσουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με δεκάδες χώρες. Την Τετάρτη, ο al-Jaber είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αναφορές ήταν “ψευδείς, όχι αληθείς, ανακριβείς” και “μια προσπάθεια υπονόμευσης του έργου της προεδρίας της COP28”.

Ερωτηθείς για τον διορισμό του al-Jaber, ο Carney είπε, «ο πρόεδρος της COP είναι ο πρόεδρος της COP και είναι δουλειά μας να το κάνουμε να λειτουργήσει». Αλλά, πρόσθεσε, τα φετινά επιτεύγματα της κορυφαίας συνόδου κορυφής για το κλίμα θα αξιολογηθούν επίσης με βάση «τι μέρος της ηγεσίας αυτού του προέδρου της COP ήταν να αναλάβει την ενεργειακή βιομηχανία, τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αμφισβητήσει αυτή τη βιομηχανία. “

«Ας δούμε ποιος θα σταθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο COP μεταξύ των εταιρειών και χωρών πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα αρχίσουμε να κρίνουμε ποιος αποδίδει και ποιος όχι», είπε ο Carney. Ο Carney, ο οποίος είναι πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, επέκρινε επίσης τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak σε ορισμένες βασικές πράσινες πολιτικές, οι οποίες λένε ότι θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. «Αν αρχίσετε να κάνετε ζιγκ και ζακ στην πολιτική για το κλίμα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή σας, προετοιμάζεστε για μια πιο σκληρή προσαρμογή στο δρόμο», είπε ο Κάρνεϊ.

«Υπάρχουν τα πρώτα σημάδια αυτού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι ατυχές».

Ο Karl Mathiesen συνέβαλε στην αναφορά.

Πηγή: politico.eu//BY NICOLAS CAMUT AND ANNE MCELVOY

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments