Πολιτική

Μητσοτάκης: Από τα σημαντικότερα ναυτικά κράτη η Ελλάδα – Εκπροσωπούμε το 25% του παγκόσμιου στόλου

Μητσοτάκης: Από τα σημαντικότερα ναυτικά κράτη η Ελλάδα – Εκπροσωπούμε το 25% του παγκόσμιου στόλου

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ,Στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως «γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα», έχει απόλυτη δέσμευση και υποχρέωση, ώστε να συνεισφέρουν όλοι στην απανθρακοποίηση στον Τομέα της Ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ. 

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως «γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα», έχει απόλυτη δέσμευση και υποχρέωση, ώστε να συνεισφέρουν όλοι στην απανθρακοποίηση στον Τομέα της Ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ.

Ξεκινώντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές και πρέπει να χουμε συμμάχους τους αλιείς και στην κατεύθυνση αυτή θα προωθήσουμε την αντικατάσταση των αλιευτικών πρακτικών τους, ώστε να προστατέψουμε το βυθό», προσθέτοντας: «είμαστε Γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα, επομένως έχουμε απόλυτη δέσμευση και υποχρέωση, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά έθνη εκπροσωπώντας το 25% του παγκόσμιου στόλου. Όλοι οι παίκτες πρέπει να συνεισφέρουν στην απανθρακοποίηση του τομέα της Ναυτιλίας, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον Τζον Κέρρυ, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. «Πράγματι είστε ένας πράσινος ηγέτης. Μεγάλωσα στη Μασαχουσέτη, πολιτεία που βεβαίως είναι δίπλα στον ωκεανό, με τον οποίο έχουμε συγγένεια», είπε ο Τζον Κέρρυ και συμπλήρωσε:

«Μεγάλωσα με λατρεία για τη θάλασσα και κάποια στιγμή συνδειδητοποίησα ότι αυτά τα 3/4 του πλανήτη είναι πηγή ζωής και βιοπορισμού, πόσο μάλλον για μιά χώρα σαν την Ελλάδα, από τα σημαντικότερα έθνη από τότε που γράφεται η ιστορία της Ναυτιλίας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χώρα από την Ελλάδα να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Ας σκεφτούμε πόσες επιχειρήσεις και άνθρωποι εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από το γιγάντιο κι εύθραυστο αυτό σώμα, τους ωκεανούς.

Στον κόλπο του Μεξικού αυτή τη στιγμή υπάχει νεκρή ζώνη και σε όλον τον πλανήτη υπάρχει αυτή η κατάσταση λόγω νιτρικών ιόντων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση της Ελλάδας να αναλάβει τη διοργάνωση της Διάσκεψης είναι σημαντική αφού η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με του ωκεανούς, την πηγή των πάντων. Είναι η σειρά της Ελλάδας, η πιο ιδανική χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη», τόνισε ο Τζον Κέρρυ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αναζητήσουμε «δρόμους εκτός πεπατημένης. Δηλαδή, υπάρχουν άλλα καύσιμα και άλλος τρόπος που μπορούμε να προωθήσουμε;» και η «Διάσκεψη είναι μεγάλη ευκαιρία ώστε να εξεταστούν τέτοια ζητήματα». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Ελλάδα η ετήσια αυτή συνάντηση για το Κλίμα, «είναι μία ευκαιρία να μειώσουμε και τη γραφειοκρατία», και παράλληλα να «είμαστε κοντά στη θάλασσα» για την προστασία της, «ωστόσο έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments