Πολιτική

ΥπΑΑΤ: Στα 55 εκατ. ευρώ η συμβολή του Leader στην αγροτουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη

ΥπΑΑΤ: Στα 55 εκατ. ευρώ η συμβολή του Leader στην αγροτουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δηµογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.

«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δηµογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.

«Σταθερά βήµατα προς πιο αποτελεσματικές µορφές ανάπτυξης»

Αποσκοπεί στη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στην υλοποίηση στρατηγικών και την κατανομή των πόρων για τις αγροτικές τους περιοχές, κάνοντας σταθερά βήµατα προς πιο αποτελεσματικές µορφές οικονομικής, βιώσιµης και “χωρίς αποκλεισμούς” ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Ν. Ηρακλείου», που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, σημειώνοντας ότι από το πρόγραμμα έχουν στηριχθεί επιχειρήσεις που συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η «Αναπτυξιακή Ηρακλείου» στηρίζει τα νεότερα και δυναμικά τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, γεγονός που έχει την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθύμισε, δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 602 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη απόφασή του ως υπουργός ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 77 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι 2.100 επιλαχόντες (657 εξ’ αυτών στην Περιφέρεια Κρήτης) και να γίνει ακόμα ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου για αύξηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, έως το τέλος της τετραετίας, κατά 60.000.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα Leader στην Κρήτη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήρε την επιλογή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου να θέσει την καινοτομία ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν τοπικές πρωτοβουλίες και να στηριχθεί, κατ’ επέκταση, η κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα Leader στην Κρήτη αρχικά είχε 29.750.000 ευρώ και σε αυτά προστέθηκαν 8.471.000, ενώ με την υπερδέσμευση των 16.576.715, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα έχει φθάσει στα 54.797.715 ευρώ.

«Μαζί μπορούμε να πάμε την Κρήτη και τη χώρα μας πολύ πιο ψηλά», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ανέφερε ότι σύμμαχος για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, των άξιων στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και φυσικά του υπουργείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments