Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Να παρακάμψει η Γενική Συνέλευση το ΣΑ του ΟΗΕ – Καταιγισμός πυρών στην Χαν Γιουνίς

Ισραήλ: Να παρακάμψει η Γενική Συνέλευση το ΣΑ του ΟΗΕ – Καταιγισμός πυρών στην Χαν Γιουνίς

Πηγή Φωτογραφίας: A Palestinian boy reacts at the site of Israeli strikes on houses, in Rafah in the southern Gaza Strip, October 17. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας και «σφυροκοπά» τη Χαν Γιουνίς.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς ενώ οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει στη βόρεια Γάζα που «στενάζει» από την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και νερού.

Η πείνα και οι ασθένειες απειλούν τον πολύπαθο πληθυσμό της Γάζας που καταγγέλλει τη διεθνή κοινότητα για την απραξία της.

Αίγυπτος και Μαυριτανία επικαλούνται το ψήφισμα 377, με το οποίο η ΓΣ μπορεί να προσπεράσει το ΣΑ που για ακόμα μία φορά δεν έλαβε απόφαση για κατάπαυση πυρός μετά το βέτο των ΗΠΑ.

08:02 Ανάλυση: Το τέλος του πολέμου αργεί ακόμα

Ο Άλαν Φίσερ, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ουάσιγκτον εκτιμά ότι ο πόλεμος θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Όπως αναφέρει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κάνει πίσω από την ιδέα ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί και μάλιστα βρίσκει στήριξη από πυρομαχικά αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παραδοθεί από την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων αρμάτων μάχης και υποστηρικτικού εξοπλισμού.

Γνωρίζει ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα. Αλλά προς το παρόν, αν η Αμερική ασκεί οποιαδήποτε πίεση στο Ισραήλ, αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό παρασκηνιακά, διότι όπως φάνηκε από το νέο βέτο στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός είναι πολύ κοντά στις κινήσεις του Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό.

Πολλοί λένε ότι αυτό ο πόλεμος θα κρατήσει για άλλους δύο μήνες. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να πετύχουν όλους τους στόχους τους – στόχους για τους οποίους μίλησε στην αρχή της εκστρατείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται αιχμάλωτοι, την καταστροφή της Χαμάς και την αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας, όπως ο ίδιος το αποκαλεί. Φαίνεται ότι το Ισραήλ απέχει ακόμη πολύ από αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι και το τέλος του πολέμου απέχει ακόμη πολύ.

View this post on Instagram

A post shared by Jiya khan❤ (@ig_jiya__)

07:53 ΟΗΕ: Είναι «σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα τα τελευταία 75 χρόνια»

Η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ Lynn Hastings καταδίκασε τις επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, καθώς Κυριακή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ επέκρινε έντονα τη «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ούτε η πολιορκία, που στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη και υγιεινή», έγραψε σε ανακοίνωσή της.

Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας, είπε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις άλλων για κατάπαυση του πυρός.

Σημείωσε επίσης «πρωτοφανή επίπεδα» βίας του ισραηλινού κράτους και των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη διακήρυξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καθόρισε για πρώτη φορά ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται καθολικά.

«Το 2023, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να εκδώσω μια τέτοια δήλωση. Είναι σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα τα τελευταία 75 χρόνια», έγραψε η Χέιστινγκς.

07:40 Ενίσχυση 46 δισ. δολάρια για το 2024 ζητά ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 46 δισ. δολαρίων για το 2024 προκειμένου να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το Σουδάν και την Ουκρανία.

Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση για το 2024, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος λόγω συγκρούσεων, κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και οικονομικών παραγόντων.

«Νομίζω ότι η Μέση Ανατολή στο σύνολό της και η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα είναι πιθανότατα η περιοχή με τις μεγαλύτερες ανάγκες», δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

View this post on Instagram

A post shared by lam Sheal (@sheabishael_)

Το ανθρωπιστικό σύστημα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση χρηματοδότησης, καθώς μόλις το ένα τρίτο των 57 δισ. δολαρίων που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας χρηματοδοτήθηκε πέρυσι, ανέφερε το OCHA στην ετήσια αξιολόγηση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών.

Ο Γκρίφιθς το χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη έλλειψη χρηματοδότησης εδώ και χρόνια».

07:33 Ο Μπλίνκεν υπερασπίζεται την απόφαση των ΗΠΑ να παρακάμψουν το Κογκρέσο για να πουλήσουν όπλα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπερασπίστηκε την κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει την πώληση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης – αξίας άνω των 106 εκατ. δολαρίων (84 εκατ. στερλινών) – στο Ισραήλ χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε μάχη αυτή τη στιγμή με τη Χαμάς», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στο ABC και το CNN.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς».

Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε μια δήλωση έκτακτης ανάγκης του νόμου περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων για να παραδώσει αμέσως τις σφαίρες των αρμάτων στο Ισραήλ. Τα βλήματα αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου που περιλαμβάνει 45.000 βλήματα για τα άρματα μάχης του Ισραήλ αξίας άνω των 500 εκατ. δολαρίων.

07:24 Τραυματισμοί και συλλήψεις στη Ραμάλα

Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από πυρά με αληθινές σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων μετά από έφοδο στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν επίσης χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα σε μια ομάδα νεαρών Παλαιστινίων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Πηγές από την Μπεϊτούνια δήλωσαν στο Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της επιδρομής, η οποία είχε επίσης ως στόχο το σχολείο αρρένων της Μπεϊτούνια και πολλά σπίτια στην πόλη .

Πραγματοποίησαν επίσης ξεχωριστές επιδρομές στη συνοικία Batn al-Hawa, όπου κατέσχεσαν ένα όχημα, και στην al-Tira στην πόλη της Ραμάλα, αναφέρει το δημοσίευμα.

07:15 Τραυματισμένο αγόρι φτάνει στο νοσοκομείο και ζητά νερό – Κόλαση στη Γάζα

Υπάρχουν αναφορές για πολλά θύματα από χτύπημα ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram και επιβεβαιώνεται από τη μονάδα επαλήθευσης του Al Jazeera, δείχνει την άφιξη ενός τραυματισμένου παιδιού στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, μετά το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στο Deir al-Balah επίσης στην κεντρική Γάζα.

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Abbod al-Sayed, το νεαρό τραυματισμένο αγόρι ζητούσε από τους τραυματιοφορείς να του δώσουν νερό.

07:03 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Η Ράφα και η Χαν Γιουνίς δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς η ισραηλινή κατοχή επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο νότο. Το Ισραήλ διεξάγει αρκετές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει συλλήψεις από ισραηλινούς στρατιώτες εκατοντάδων ακόμη Παλαιστινίων που αναζητούν καταφύγιο στη βόρεια Γάζα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η Αίγυπτος και η Μαυριτανία επικαλούνται το ψήφισμα 377, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συγκαλεί πλέον ειδική συνεδρίαση στις 3μμ ώρα Νέας Υόρκης την Τρίτη για να συζητήσει την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. 06:58 Τέσσερις ακόμα θανάτους ισραηλινών στρατιωτών ανακοίνωσε το Ισραήλ Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και άλλος ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα

Ο ισραηλινός στρατός προσδιόρισε τους τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν ως εξής:

Gideon Ilani, 35 ετών, από το Asael, πολεμούσε στο 2855ο τάγμα και σκοτώθηκε στη Γάζα.

Αξιωματικός (Res.) Etay Perry, 36 ετών, από το Modi’in, πολεμούσε στο 8111ο Τάγμα και σκοτώθηκε σε μάχες στη νότια Γάζα.

Ταγματάρχης (Res.) Eviatar Cohen, 42 ετών, από το Kfar Saba, πολέμησε στο 8111ο Τάγμα και σκοτώθηκε σε μάχες στη νότια Γάζα.

Ταγματάρχης (Res.) Gal Becher, 34 ετών, από το Oranit, εκπαιδευτικός αξιωματικός στην 36η Ταξιαρχία 36 και σκοτώθηκε σε στρατιωτικό τροχαίο ατύχημα στο νότιο Ισραήλ.

06:48 Νέα επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να πιέσει για να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το τέλος αυτής της εβδομάδας, ανέφεραν οι Times of Israel επικαλούμενοι Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Σάλιβαν θα εκφράσει επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα και πιέζει περισσότερο προς τη νότια Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις Φιλ Γκόρντον.

06:40 Η Αίγυπτος και η Μαυριτανία επικαλέστηκαν το ψήφισμα 377 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γνωστό και ως ψήφισμα «Ενωμένοι για την ειρήνη».

Το ψήφισμα «Ενωμένοι για την Ειρήνη», που εγκρίθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1950, έχει ως στόχο να επιτρέψει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, να δράσει όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑΗΕ) «απέτυχε να ασκήσει την πρωταρχική του ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2022, όταν η ΓΣ του ΟΗΕ ψήφισε να απαιτήσει από τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα.

Το ψήφισμα επιτρέπει στη ΓΣ του ΟΗΕ να συστήσει τη χρήση βίας, αλλά αυτή η πτυχή του ψηφίσματος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, το 1951, καλώντας τα κράτη να παράσχουν βοήθεια στη «δράση των Ηνωμένων Εθνών στην Κορέα».

Αντίθετα, το ΣΑΗΕ έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις ή να εξουσιοδοτήσει διεθνή δύναμη.

06:30 Η απειλή της πείνας πάνω από τη Γάζα

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Τα περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο για τους κατοίκους στη Γάζα καθώς μετά από δύο μήνες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών η πείνα και οι ασθένειες πολιορκούν επίσης τους Παλαιστίνιους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments