Πολιτική

Μαρινάκης: Όσες ομάδες συμμορφωθούν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδά τους

Μαρινάκης: Όσες ομάδες συμμορφωθούν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδά τους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Όποιος δεν το κάνει θα συνεχίζει να παίζει κεκλεισμένων των θυρών ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Όποιος δεν το κάνει θα συνεχίζει να παίζει κεκλεισμένων των θυρών ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Όταν τελείωσα την ανακοίνωση των μέτρων, στο briefing, που όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό του μέρος ήταν για την οπαδική βία, οι περισσότεροι ασχολούνταν με το πόσους μήνες θα κλείσουν τα γήπεδα, τι θα γίνει με το βόλεϊ, τι θα γίνει με το μπάσκετ -σημαντικά ερωτήματα, ειδικά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αλλά αυτό που έλεγα τις πρώτες ώρες, είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες, θα καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι η σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή που έχει να κάνει με την έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για τις εγκληματικές οργανώσεις, που πιθανότατα -γιατί εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς και ανακριτές- δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και στο όνομα των μεγάλων ομάδων». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1.

Η ομαδοποίηση των υποθέσεων

Ανέφερε ότι «και ο Άλκης και ο Μιχάλης και ο 31χρονος αστυνομικός, που ελπίζουμε να κρατηθεί στη ζωή, δεν χτυπήθηκαν μέσα στα γήπεδα, χτυπήθηκαν εκτός γηπέδων», επισημαίνοντας πως «η οπαδική βία μπορεί να ξεκινά από το ποδόσφαιρο, μπορεί αυτοί οι στρατοί να στρατολογούνται εντός ή εκτός των γηπέδων, αλλά έχουν φτάσει πλέον να δρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια» και προσέθεσε:

«Αν, λοιπόν, ήμασταν άλλη μία κυβέρνηση, η οποία ερχόταν και ανακοίνωνε μία σειρά από πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο και για τα γήπεδα -που θα πάμε και σε αυτές και θα σας εξηγήσω και γιατί θα υλοποιηθούν- θα κάναμε μία τρύπα στο νερό. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και των ομάδων, αλλά είναι κανονικές, από ό,τι φαίνεται, εγκληματικές οργανώσεις ή συμμορίες. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς; Και γιατί είναι σημαντικό; Εμείς, υπάρχουσες ήδη υποθέσεις, ονόματα που λίγο-πολύ είναι αυτό που λέμε ”γνωστοί-άγνωστοι”, τα ”γκρουπάραμε”. […] Φέραμε και καινούρια στοιχεία. Και τι λέμε; Χτυπήστε τους στη ρίζα, όπως προβλέπει η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικές έρευνες, για να σταματήσουμε να συζητάμε κάθε τρεις, έξι, εννιά μήνες τα ίδια».

Βλέπουμε το πρόβλημα εν συνόλω

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναγνωρίζει ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενώ έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και από τη δική μας κυβέρνηση, πολύ περισσότερες επιχειρήσεις κλεισίματος συνδέσμων, έλεγχοι στις μεγάλες θύρες, συλλήψεις, δημιουργία δικογραφιών απ’ τη Δικαιοσύνη» και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση […] βλέπει το πρόβλημα εν συνόλω και το ονοματίζει. Το πρόβλημα δεν είναι ένα γήπεδο, δεύτερο γήπεδο, τρίτο γήπεδο, μια ομάδα, δεύτερη ομάδα, τρίτη ομάδα· είναι λάθος να το βλέπουμε έτσι. Το πρόβλημα είναι όπως ορίστηκε, και είχα την ευκαιρία να το κάνω εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις ημέρες. Προσέξτε, για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν είναι ότι αυτά όλα τα οποία έφεραν οι υπουργοί, ήταν στο συρτάρι για ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα χρόνια και τα έφεραν πρώτη φορά χθες ο Οικονόμου και ο Βρούτσης. Πολλά εξ αυτών, η Δικαιοσύνη διάσπαρτα τα διαχειρίζεται. Η Αστυνομία διάσπαρτα τα διαχειρίζεται. Αυτό που έγινε χθες είναι η ομαδοποίησή τους, γιατί υπάρχει μια υποδομή, όπως αντιλαμβάνεσθε, που παραπέμπει σε ”ομαδική δουλειά”, η οποία παραπέμπει σε εγκληματικές οργανώσεις, όχι μία, όπως ήταν η Χρυσή Αυγή. Το δεύτερο το οποίο είναι το διαφορετικό, είναι ότι όλο αυτό ακουμπάει πάνω -και είναι η επόμενη κουβέντα που αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε- σε αυτό που δεν θα κάνουμε στα γήπεδα».

Το ορόσημο της 12ης Φεβρουαρίου

Στον αντίλογο σχετικά με το κατά πόσον τιμωρούνται τελικά οι φίλαθλοι, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Βάλαμε ένα τελεσίγραφο στις ομάδες και τους είπαμε, αν μέχρι 12 Φεβρουαρίου δεν έχετε εφαρμόσει, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως θα ορίσει με εξειδίκευση ο κύριος Βρούτσης τις επόμενες ημέρες, το σύστημα ευκρινών καμερών και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτότητας -ξέρετε τι συμβαίνει μέχρι τώρα και πλέον δεν θα συμβαίνει, γιατί όποιος δεν το κάνει, αν είναι μία ομάδα, δύο ομάδες, τρεις ομάδες, δεν θ’ ανοίξουνε. Αν δέκα ομάδες συμμορφωθούν, θ’ ανοίξουν». Και εξήγησε περεταίρω: «Μέχρι τώρα, πηγαίνατε εσείς στο γήπεδο, γιατί θέλατε να δείτε ένα παιχνίδι. Ενώ δίπλα σας είχε αγοράσει εισιτήριο, παράδειγμα, ο Δημήτρης Τάκης και ήθελε να έρθει με την παρέα του, μπορούσε να το δώσει σε μία ομάδα παραβατικών. Αυτή η ομάδα παραβατικών, ενώ είχε το εισιτήριο στο όνομα του κυρίου Τάκη, δεν ελεγχόταν από τις ΠΑΕ στις εισόδους και εκεί που νομίζατε εσείς ότι δίπλα σας είχατε τον Δημήτρη Τάκη, που είχε αγοράσει εισιτήριο, ήταν πέντε ενδεχόμενα μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Αυτό, λοιπόν, αν η κυβέρνηση το άφηνε να συνεχιστεί, ουσιαστικά, τότε δεν θα νομοθετούσε υπέρ των φιλάθλων».

Θέλουμε να γυρίσουν στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό

Αναφορικά με μέτρα που έχουν ληφθεί και πώς έχουν μέχρι τώρα βρει εφαρμογή είπε: «Το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται: σφραγίζονται σύνδεσμοι, γίνονται έλεγχοι, γίνονται συλλήψεις. Είπε, όμως, κάτι. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από τις ομάδες. Ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις; Είναι αρκετές. Δύο κορυφαίες υποχρεώσεις είναι αυτό που έχει νομοθετηθεί από το κράτος: Τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των ονομαστικών εισιτηρίων να τον κάνουν οι ομάδες, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η Αστυνομία τι δουλειά κάνει; Η Αστυνομία επικουρικά σε αυξημένης επικινδυνότητας παιχνίδια ελέγχει σωματικά τους φιλάθλους, για να μην περάσουν μέσα διάφορα και εποπτεύει αν αυτό που πρέπει να κάνουν οι ομάδες γίνεται. Κάποια στιγμή, λοιπόν, φτάσαμε στο μη παρέκει, γιατί αυτοί που είχαν την υποχρέωση να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους δεν το έκαναν. Να σας πω ένα παράδειγμα; Ο πατέρας θέλει ένα νέο παιδί να το πάει για έναν χρόνο να παίξει σε μια σύγχρονη εγκατάσταση βόλεϊ και προπληρώνει έναν χρόνο. Και έρχεται το κράτος και κάνει έλεγχο και βλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τις κλείνει. Πού πρέπει να ζητήσει ”τα ρέστα” ο πατέρας; Από το κράτος που εφάρμοσε τον νόμο ή από αυτόν που έχει την αθλητική εγκατάσταση και ενώ έχει πάρει τα λεφτά -βλέπε εισιτήρια διαρκείας- δεν πληροί τις προδιαγραφές; Άρα, τα ”ρέστα” οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, που έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και θέλουμε να γυρίσουν στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν φταίνε, πρέπει να τα ζητήσουν από αυτούς οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Κι εμείς τι λέμε; Καλούμε τις ομάδες, γιατί έχουν δώσει λεφτά κάποιοι άνθρωποι, να έρθουν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα, να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, να απομονώσουμε μέσω της Δικαιοσύνης τους παραβατικούς και να πάμε παρακάτω».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε: «Για να καταλάβουν όσοι μας ακούνε και ειδικά οι εκατομμύρια φίλαθλοι που δεν φταίνε σε τίποτα και οι πολλά περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και θέλουν απλά να μπορούν να πάνε με το παιδί τους μια βόλτα σε μια πλατεία και να μην έρθουν όλοι αυτοί να τους απειλήσουν. Έχουμε δώσει μια προθεσμία δύο μηνών. Σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Όποιος τα κάνει, θα ανοίξει το γήπεδό του κανονικά και ο κόσμος θα πηγαίνει να βλέπει την ομάδα του. Όποιος δεν τα κάνει, όσο δεν τα κάνει, θα έχει κλειστό γήπεδο».

Η ανακοίνωση νέων μέτρων

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, από τον κ. Βρούτση, «τα οποία θα λένε το εξής πολύ απλό: Πέταξες μια κροτίδα; Ασχέτως τι θα πει η Αθλητική Δικαιοσύνη, τρεις αγωνιστικές η ομάδα. Πέταξες δεύτερη κροτίδα; Πέντε αγωνιστικές, τυχαία τα λέω. Πέταξες τρίτη κροτίδα, παράδειγμα; Όλο τον χρόνο χωρίς κόσμο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αν ο ”άλφα”, ο ”βήτα” ή ο ”γάμα” δικαστής απέδωσε μια δίκαιη ποινή. Η Αθλητική Δικαιοσύνη στη συνέχεια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, θα επιβάλλει προφανώς τις ποινές που προβλέπεται για τις αγωνιστικές, για τα πρόστιμα, για τους βαθμούς που αφαιρούνται. Αλλά το κράτος δεν πρόκειται να περιμένει την Αθλητική Δικαιοσύνη να πάρει κάποιες αποφάσεις».

Συνολικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι τέλους με την ελπίδα μάλιστα να μην χρειαστούν και πιο σκληρά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments