Nέα της αγοράς

Ενισχυμένη καταγράφεται η δυναμική της αγοράς των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας

Ενισχυμένη καταγράφεται η δυναμική της αγοράς των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Στις νέες εγκαταστάσεις, προηγήθηκε κατά πολύ φέτος η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε 14,1 GW νέων έργων. Ακολούθησαν η Ισπανία με 8,2 GW και η Ιταλία με 4,9 GW.

Στις νέες εγκαταστάσεις, προηγήθηκε κατά πολύ φέτος η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε 14,1 GW νέων έργων. Ακολούθησαν η Ισπανία με 8,2 GW και η Ιταλία με 4,9 GW.

Ενισχυμένη καταγράφεται η δυναμική της αγοράς των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας το 2023, σύμφωνα με την έκθεση του ευρωπαϊκού συνδέσμου Solarpower Europe για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στη «Γηραιά Ήπειρο». Με βάση την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται 9η πανευρωπαϊκά, με κριτήριο τη συνολική ισχύ των έργων που μπήκαν φέτος «στην πρίζα».

Πιο συγκεκριμένα, η Solarpower Europe εκτιμά ότι το φετινό έτος θα κλείσει με την εγκατάσταση νέων σταθμών ισχύος 1,6 GW, από 1,4 GW πέρυσι – όταν και ξεπέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του 1 GW. Επομένως, η αγορά των φωτοβολταϊκών πρόκειται να καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ στη χώρα μας, όσον αφορά την προσθήκη νέας ηλιακής ισχύος.

Στις νέες εγκαταστάσεις, προηγήθηκε κατά πολύ φέτος η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε 14,1 GW νέων έργων. Ακολούθησαν η Ισπανία με 8,2 GW και η Ιταλία με 4,9 GW.

Επιπλέον έργα 10,9 GW μέχρι το 2027

Με βάση τη μελέτη, η προέλαση των φωτοβολταϊκών το 2023 προήλθε κυρίως από την εγκατάσταση μικρών χερσαίων συστημάτων, ισχύος μέχρι 500 kW. Παράλληλα ωστόσο, παρουσιάστηκε ανάπτυξη τόσο στα συστήματα μεγάλης κλίμακας, όσο και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Στην περίπτωση των utility scale φωτοβολταϊκών, σημαντικό ρόλο έπαιξε το σχήμα στήριξης που ισχύει στη χώρα μας, με τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στους σταθμούς, καθώς και η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η Solarpower Europe επισημαίνει πως το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης θα αποτελέσει πιθανόν το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης νέων φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025. Επίσης, από τις αρχές του 2024 αναμένεται να τροποποιηθεί, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη έργων που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι αναμένεται να προσθέσει 10,9 GW μεταξύ 2024 και 2027.

Το προφίλ των ελληνικών μονάδων

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, στην ελληνική αγορά κυριαρχούν έργα μικρού και μεσαίου μεγέθους, μεταξύ 10 kW και 1.000 kW (71% διείσδυση στην αγορά). Ωστόσο, αξιοσημείωτη ανάπτυξη καταγράφεται στους σταθμούς μεγάλης κλίμακας (22%) και ιδιαίτερα στα οικιακά συστήματα σε καθεστώς αυτοκατανάλωσης (7%).

Το 2022 για πρώτη φορά οι εγκαταστάσεις για αυτοκανατάλωση έσπασαν το φράγμα των 100 MW, καθώς συνδέθηκαν μονάδες 116 MW. Το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τα συστήματα αυτοκατανάλωσης, με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού, η εκτεταμένη ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα συνέβαλαν ώστε τα φωτοβολταϊκά να συνεισφέρουν περίπου στο 13,6% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 18% το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments