Nέα της αγοράς

Πλαστικά Θράκης: Προχωρά σε νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και “κοιτάζει” νέες αγορές

Πλαστικά Θράκης: Προχωρά σε νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και “κοιτάζει” νέες αγορές

Πηγή Φωτογραφίας: .economix.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε 9 χώρες μέσω 14 διαφορετικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, ενώ εξάγει σε 80 χώρες.

Στην επέκταση σε νέες αγορές, αξιολογώντας τις ευκαιρίες εισόδου ακόμη και με δική της παραγωγή, στοχεύει η Πλαστικά Θράκης, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Μαλάμος, την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2023. “Φυσικά και στοχεύουμε στην περαιτέρω επέκτασή μας, και μέσω συνεργασιών αλλά και αξιολογώντας ευκαιρίες εισόδου σε νέες αγορές με δική μας παραγωγή. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη λάβει κάποια συγκεκριμένη απόφαση επί τούτου”, δήλωσε ο κ. Μαλάμος, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε 9 χώρες μέσω 14 διαφορετικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, ενώ εξάγει σε 80 χώρες.

Σχετικά με τα επόμενα επενδυτικά πλάνα της Πλαστικά Θράκης, ο κ. Μαλάμος τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της στρατηγικής της εταιρείας αφορά την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με στόχο την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της. Για το 2024, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (σ.σ. όσο και το 2023), το οποίο θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας.

Οι επενδύσεις του 2024 θα αφορούν συγκεκριμένα:

– μια νέα γραμμή επίστρωσης διέλασης που θα τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2025

– μια νέα γραμμή φυσητού φιλμ 9 στρώσεων για παραγωγή μεμβρανών πλαστικοποίησης για τρόφιμα και μη, η οποία θα είναι λειτουργική στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 (η εταιρεία έχει ήδη κλείσει μια στρατηγική συνεργασία για την πώληση των όγκων που θα προέλθουν)

– περαιτέρω επενδύσεις σε αυτοματισμούς/ρομποτική

– περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στην Άκαμπτη Συσκευασία (νέα μηχανήματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιρλανδία)

– περαιτέρω επενδύσεις σε ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) στην Ιρλανδία με άλλα 0,5MW

– συνεχείς επενδύσεις στην Υγεία & Ασφάλεια

Από τις επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο Όμιλος αναμένει (στην πλήρη αξιοποίησή τους) συνεισφορά περίπου 25 με 27 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα και περίπου 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ σε EBITDA.

Ο κ. Μαλάμος απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι επενδύσεις από το 2025 και έπειτα, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία αποφασίζει κάθε χρόνο το στρατηγικό της σχέδιο για το Capex μόνο του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες προκύπτουν. Επίσης, ο κ. Μαλάμος υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης του Capex με στόχο την αύξηση των μερισμάτων. “Ο κύριος τομέας ανάπτυξής μας είναι η οργανική ανάπτυξη μέσω του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιούμε κάθε χρόνο. Αλλά είμαστε επίσης ανοιχτοί και αξιολογούμε όλες τις ευκαιρίες που έρχονται”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Θετικές προοπτικές για το 2024

Σχετικά με τις προοπτικές του 2024, ο CEO της Πλαστικά Θράκης υπογράμμισε ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπάρχει θετικό outlook, παρά τη μέτρια ζήτηση και την αβεβαιότητα που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις οικονομίες, που εξακολουθούν να μην εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις.

Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο, η διοίκηση εκτιμά ότι το EBITDA του Ομίλου θα είναι πάνω από το αντίστοιχο περσινό EBITDA (σ.σ.: €44,0 εκατ.) κατά 5-10%. Όσον αφορά στο σύνολο του 2024, η διοίκηση εκτιμά ότι το EBITDA θα μπορούσε να είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και προειδοποιεί ότι υπάρχει εξαιρετική αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές συνθήκες και την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας. “Παρόλο που δεν αλλάζουμε τα αρχικά μας σχέδια και τη δέσμευσή μας σε δράσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν ασφαλείς προβλέψεις για το EBITDA. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε άλλη μια καλή χρονιά”, επεσήμανε ο κ. Μαλάμος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό κόστος, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2023 και εκτίμησε ότι, βάσει των σημερινών γεωπολιτικών δεδομένων, δεν αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα.

Γιατί υποχώρησαν οι όγκοι σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ο Δημήτρης Φράγκου, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, έκανε λόγο για μια ακόμη χρονιά ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, παρά το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον και την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, σχεδόν σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, με συνεχόμενο πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια.

Όσον αφορά στη μείωση των όγκων που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ο κ. Μαλάμος εξήγησε ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε νόμο που εφαρμόστηκε στη χώρα, ο οποίος προβλέπει ότι έργα που υλοποιούνται με κρατικές δαπάνες, πρέπει να προχωρούν με προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο Όμιλος κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση με νέες και διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, όπως ο Καναδάς. Παράλληλα, απέδωσε τη μείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο στην υποτονική αγορά και στη σημαντική πτώση της δραστηριότητας σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αγορές, όπως οι κατασκευές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε €345,4 εκατ. έναντι €394,4 εκατ. το 2022, απόρροια και των ιστορικά υψηλών τιμών πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022.

Ο κ. Φράγκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική μείωση του χρέους, στα 16,3 εκατ. ευρώ. “Μετά το ιστορικό υψηλό καθαρό χρέος των 84 εκατ. ευρώ του 2019, έχουμε σταθεροποιηθεί σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο”, σχολίασε, προσθέτοντας ότι αυτό όχι μόνο αποδεικνύει τη στιβαρότητα του ισολογισμού του Ομίλου και την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου, αλλά και επιτρέπει στον Όμιλο να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές ευκαιρίες, επεκτείνοντας το πλάνο Capex.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments