Nέα της αγοράς

Nippon Steel-US Steel: Η μεγαλύτερη εξαγορά του ιαπωνικού ομίλου

Nippon Steel-US Steel: Η μεγαλύτερη εξαγορά του ιαπωνικού ομίλου

Πηγή Φωτογραφίας: cnbc,Η εξαγορά είναι η τελευταία σε ένα αυξανόμενο κύμα ιαπωνικών υπερπόντιων συμφωνιών, το οποίο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, επιταχύνεται παρά την αδυναμία του γεν

Η εξαγορά είναι η τελευταία σε ένα αυξανόμενο κύμα ιαπωνικών υπερπόντιων συμφωνιών, το οποίο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, επιταχύνεται παρά την αδυναμία του γεν

Στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Nippon Steel, προχώρησε ο ο ιαπωνικός όμιλος χάλυβα που συμφώνησε να εξαγοράσει την US Steel σε μια συμφωνία που αποτιμά τον αμερικανικό αντίπαλό της στα 14,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2024, εν αναμονή της έγκρισης από την των μετόχων της U.S. Steel και των ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Nippon ανέφερε ότι θα καταβάλει 55 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, ένα premium 40% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της αμερικανικής χαλυβουργίας την Παρασκευή. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η συμφωνία αποτιμά την US Steel σε 14,9 δισ. δολάρια, μια συναλλαγή που η Nippon Steel σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με δανεισμό από ορισμένες ιαπωνικές τράπεζες και προηγουμένως εξασφαλισμένες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η U.S. Steel θα διατηρήσει το όνομα, το εμπορικό σήμα και την επωνυμία της, όπως και την έδρα της. Οι μετοχές της U.S. Steel σημείωσαν άνοδο 29% στα 50,60 δολάρια κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Ιαπωνικός γίγαντας

Η εξαγορά είναι η τελευταία σε ένα αυξανόμενο κύμα ιαπωνικών υπερπόντιων συμφωνιών, το οποίο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, επιταχύνεται παρά την αδυναμία του γεν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η συναλλαγή φέρνει σε επαφή δύο εταιρείες με κορυφαίες τεχνολογίες και κατασκευαστικές δυνατότητες παγκοσμίως», τόνισε ο Eiji Hashimoto, πρόεδρος της Nippon Steel.

Η Nippon Steel είναι ο μοναδικός κατασκευαστής σιδηροδρομικών χαλύβδινων τροχών και αξόνων στην Ιαπωνία. Τα κυριότερα προϊόντα αυτής της μονάδας είναι εξαρτήματα σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού και σφυρήλατοι στροφαλοφόροι άξονες για αυτοκίνητα. Η μονάδα διαθέτει δύο βάσεις παραγωγής σιδηροδρομικών τροχών και αξόνων και τέσσερις βάσεις παραγωγής στροφαλοφόρων αξόνων στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει τη Nippon να κινηθεί προς 100 εκατομμύρια τόνους παγκόσμιας δυναμικότητας ακατέργαστου χάλυβα, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι τιμές του χάλυβα αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή μετά τις πρόσφατες συμφωνίες τους με τα εργατικά συνδικάτα για τον τερματισμό των απεργιών.

Η US Steel

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συμφωνία σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή παρακμή για την εμβληματική εταιρεία 122 ετών, η οποία κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη.

Η United States Steel Corporation, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, ιδρύθηκε το 1901 και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους μεγάλους ομίλους και σύμβολο της αμερικανικής βιομηχανικής ισχύος.

H εταιρεία εξυπηρετεί τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, κατασκευών, συσκευών, ενέργειας, εμπορευματοκιβωτίων και συσκευασίας με προϊόντα χάλυβα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Διατηρεί επίσης ανταγωνιστικά πλεονεκτική παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος και έχει ετήσια ικανότητα παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα 22,4 εκατομμυρίων καθαρών τόνων. Η U. S. Steel έχει την έδρα της στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με δραστηριότητες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο δεν είναι πλέον καν η μεγαλύτερη χαλυβουργία των ΗΠΑ, αφού έχει ξεπεραστεί από τη Nucor Steel εδώ και χρόνια.

Η US Steel εξέταζε στρατηγικές επιλογές από τις αρχές του τρέχοντος έτους και τον Αύγουστο απέρριψε προσφορά 7,32 δισ. δολαρίων από την εγχώρια ανταγωνίστρια Cleveland-Cliffs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments