Podcasts | Pagenews Politics #7

Τεμπονέρας: Η διάσπαση θα μπορούσε στα πλαίσια πολιτικής ωριμότητας να είχε αποφευχθεί

Ο χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που δημιουργήθηκε ήταν τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων

20.12.2023 | 15:11

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Τεμπονέρας: Η διάσπαση θα μπορούσε στα πλαίσια πολιτικής ωριμότητας να είχε αποφευχθεί

Ο χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που δημιουργήθηκε ήταν τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων

Αναφερόμενος σε όσους και όσες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Τεμπονέρας δεν αποκλείει πλήρως και εκ προοιμίου το ενδεχόμενο μελλοντικών συμπορεύσεων, αν και διακρίνει ένα βαθμό πολιτικής ανωριμότητας στην απόφαση των αποχωρησάντων.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να λύσει το συνέδριο σας;

Ο χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που δημιουργήθηκε ήταν τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων της αριστεράς, της κομμουνιστογενούς παράδοσης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, των κινημάτων. Πλουραλισμός ο οποίος ήταν πλούτος σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα όμως, υπήρξαν εκφράσεις ή αστοχίες, οι οποίες, βγαίνοντας προς τα έξω, προκαλούσαν μια σύγχυση στους πολίτες. Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα μια δημοκρατία η οποία πρέπει να υπάρχει εντός του κόμματος, πρέπει να υπάρχει μια πλουραλιστική έκφραση, ακριβώς για να μπορούμε να συνθέτουμε. Άρα το συνέδριο πρέπει να έχει και αυτό το χαρακτηριστικό, να μπορέσει να κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική για το παρελθόν, αλλά να συνθέσει και να υπερβεί υπαρκτές διαφορές εντός του κόμματος την επόμενη ημέρα, με στόχο να καταθέσουμε το δικό μας εναλλακτικό, προοδευτικό, κυβερνητικό σχέδιο. Άρα αυτό που φιλοδοξούμε είναι να βγούμε ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά πιο δυνατοί για να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών.

Υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μια περίοδο ανοχής, μια περίοδος προσαρμογής για τον κύριο Κασσελάκη. Ένα πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, να βρει τα πολιτικά του πατήματα και να δείξει το πολιτικό του σχέδιο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αυτό που περιμένει ο κόσμος να ακούσει είναι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση εμείς και να εστιάσουμε. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο σε αυτή τη φάση τουλάχιστον από το φωτογραφίζουν και να αποτυπώνουν τη στιγμή. Έχουμε ζήσει μια διπλή εκλογική ήττα. Ζήσαμε το σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και βεβαίως, μια διπλή διάσπαση την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο. Άρα, είναι λογικό και φυσιολογικό μετά από μια σωρεία τέτοιων γεγονότων τα δημοσκοπικά ευρήματα να αποτυπώνουν και αυτή την κατάσταση, που πλήγωσε και στενοχώρησε και τους πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όμως από εδώ και πέρα πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν. Να δούμε βεβαίως και να αξιολογήσουμε τα λάθη μας. Εκτιμώ ότι η διάσπαση θα μπορούσε στα πλαίσια πολιτικής ωριμότητας να είχε αποφευχθεί κατά την άποψή μου. Κανείς δεν περισσεύει. Είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα ακόμη και με μέλη και στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε κοντά και στην ίδια όχθη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, όπως άλλωστε έχει συμβεί κατά το παρελθόν και με άλλες διασπάσεις στην αριστερά. Άρα υπό την έννοια αυτή θα έχουμε την ευκαιρία και να συνθέσουμε και να υπερβούμε τις αντιθέσεις μας και να κάνουμε, αν θέλετε, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Να δείξουμε δηλαδή ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη δεξιά και τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.