Podcasts | Pagenews Politics #7

Τεμπονέρας: Να μη χάσουμε την προοπτική της κυβερνησιμότητας

Δεν έχει σημασία να κοιτάμε προς τα μέσα και το παρελθόν αλλά προς την κοινωνία και το μέλλον

20.12.2023 | 13:32

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Τεμπονέρας: Να μη χάσουμε την προοπτική της κυβερνησιμότητας

Δεν έχει σημασία να κοιτάμε προς τα μέσα και το παρελθόν αλλά προς την κοινωνία και το μέλλον

Να μη χαθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διατηρηθεί  η προοπτική της κυβερνησιμότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βασική πολιτική πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο ειδικά, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, για το πρόσωπο του οποίου είναι απαραίτητο να υπάρξει μια περίοδος ανοχής και προσαρμογής.

Αναφερόμενος σε όσους και όσες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Τεμπονέρας δεν αποκλείει πλήρως και εκ προοιμίου το ενδεχόμενο μελλοντικών συμπορεύσεων, αν και διακρίνει ένα βαθμό πολιτικής ανωριμότητας στην απόφαση των αποχωρησάντων.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα πάντα, είναι σημαντικό να στραφεί το πολιτικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ προς την επεξεργασία προγραμματικών, εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν τη νικηφόρα αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Στις αμέσως επόμενες γραμμές, παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης του κ. Διονύση Τεμπονέρα.

Υπάρχει ένα ερώτημα που αιωρείται από τις εθνικές εκλογές καθώς χάθηκαν 250.000 ψηφοφόροι και οι δημοσκοπήσεις αν αθροίσουμε όλα τα στοιχεία σας δείχνουν 13 με 13,5%. Ποια ήταν τα αίτια και τι πρέπει να αλλάξει ριζικά στο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί;

Πράγματι, υπήρξε ένα πάρα πολύ κακό αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής ήττας του καλοκαιριού. Ένα αποτέλεσμα το οποίο οφείλουμε να διαβάσουμε, να ερμηνεύσουμε, να αξιολογήσουμε, όχι με όρους αυτομαστιγώματος, αλλά για να μπορούμε να δούμε τι δεν πήγε σωστά, να δούμε τα λάθη μας, τις αστοχίες μας, τις παραλείψεις μας. Να μπορέσουμε να ορίσουμε τις αναγκαιότητες της επόμενης ημέρας, τις αναγκαιότητες του αύριο.

Ήμουν από εκείνους που μαζί με άλλους συντρόφους είχαμε πει πως έπρεπε να είχαμε πάει το καλοκαίρι πρώτα σε ένα συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής και μετά, να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Αυτό θα μας είχε δώσει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε λίγο πιο πολιτικά, να μη μπούμε και να μην επικεντρωθούμε τόσο στα πρόσωπα και να εστιάσουμε στα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας, να δούμε τι έφταιξε, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να πάμε στην επόμενη μέρα.

Προφανώς τα όργανα του κόμματος, με τα οποία συντάσσομαι πλήρως, ακολούθησαν μια διαφορετική επιλογή. Έγινε η προεδρική εκλογή, εκλέχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκκρεμεί να γίνει το συνέδριό μας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αν θα μπορούσα να συνοψίσω τις δύο βασικές αιτίες για το αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι είναι δύο αιτίες. Η μία είναι η αδυναμία που έχει ο χώρος διαχρονικά να συνδεθεί με αυτό που λέμε μαζικός χώρος, δηλαδή να μπορέσουμε να διεισδύσουμε μέσα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, στους πολιτιστικούς συλλόγους, εκεί που ζει και αναπνέει η κοινωνία. Ο δεύτερος λόγος είναι μια αμφισημία που είχαμε στο πολιτικό μας στίγμα. Ενώ είχαμε πρόγραμμα, ενώ είχαμε θέσεις, δεν καταφέραμε να τις επικοινωνήσουμε με σωστό τρόπο στους πολίτες. Θέλετε οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών την τελευταία στιγμή, θέλετε μια αδυναμία να έχουμε έναν ομογενοποιημένο λόγο και μια ενιαία έκφραση προς τα έξω, θέλετε και γεγονότα που στενοχώρησαν τους πολίτες όπως ο συμβιβασμός του 2015 – όλα αυτά μαζί έπαιξαν ένα ρόλο προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δουλειά μας σήμερα να αποδώσουμε ευθύνες. Νομίζω πως μέσα από μια συντεταγμένη διαδικασία, όπως είναι το συνέδριό μας, ένα συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε, να δούμε τα λάθη και να πάμε παραπέρα.

Ποιο είναι το σημείο που θα κριθεί τελικά ο κ. Κασσελάκης, οι ευρωεκλογές ή στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος σε μια διαδικασία που σεβάστηκε και στήριξε ολόκληρο το κόμμα. Άρα, έχει την εντολή και την ευθύνη να μας πάει στο επόμενο διάστημα τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Βεβαίως, όλοι κρινόμαστε καθημερινά και βάσει των αποτελεσμάτων μας θα αξιολογηθούμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μετά το συνέδριό μας να μπορέσουμε να ορίσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, να τις συμπτύξουμε και να κατορθώσουμε να καταθέσουμε ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο. Βάσει αυτού θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες και στις ευρωεκλογές – αν και εκεί ο κόσμος δεν επιλέγει κυβέρνηση, αλλά επιλέγει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποί του στην Ευρωβουλή. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε πως είμαστε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας και πώς ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος θα φερθεί είναι σημαντικό να μας βρει από τη θέση του οδηγού.

Ένας πρώτος στόχος είναι να μη χάσουμε την επαφή μας με αυτό που ονομάζουμε κυβερνητική τροχιά. Η λαϊκή ψήφος πριν από έξι μήνες μας κατέταξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι μια ιδιότητα που πρέπει να διατηρήσουμε όχι μόνο εκλογικά αλλά και στα μάτια του Ελληνικού λαού. Δηλαδή να μη χάσουμε την προοπτική της κυβερνησιμότητας. Κυβέρνηση, βεβαίως, όχι ως αυτοσκοπό, κυβέρνηση για να μπορέσουμε να φέρουμε τα στρώματα που επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε σε μια καλύτερη μοίρα και σε ένα καλύτερο αύριο. Άρα, αν έβαζα ένα στόχο στις ερχόμενες ευρωεκλογές, θα ήταν ακριβώς να διατηρηθεί η ιδιότητα αυτή. Από εκεί και πέρα, φιλοδοξούμε, επειδή ακριβώς μεσολαβεί και το συνέδριο, να μπούμε στην πορεία αυτή με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θεωρώ ότι αν κάνουμε αυτό που πρέπει, αν είμαστε συνεπείς τόσο στα αντιπολιτευτικά μας καθήκοντα όσο και στην κατάθεση εναλλακτικών κυβερνητικών προτάσεων, τότε πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να λύσει το συνέδριο σας;

Ο χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που δημιουργήθηκε ήταν τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων της αριστεράς, της κομμουνιστογενούς παράδοσης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, των κινημάτων. Πλουραλισμός ο οποίος ήταν πλούτος σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα όμως, υπήρξαν εκφράσεις ή αστοχίες, οι οποίες, βγαίνοντας προς τα έξω, προκαλούσαν μια σύγχυση στους πολίτες. Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα μια δημοκρατία η οποία πρέπει να υπάρχει εντός του κόμματος, πρέπει να υπάρχει μια πλουραλιστική έκφραση, ακριβώς για να μπορούμε να συνθέτουμε. Άρα το συνέδριο πρέπει να έχει και αυτό το χαρακτηριστικό, να μπορέσει να κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική για το παρελθόν, αλλά να συνθέσει και να υπερβεί υπαρκτές διαφορές εντός του κόμματος την επόμενη ημέρα, με στόχο να καταθέσουμε το δικό μας εναλλακτικό, προοδευτικό, κυβερνητικό σχέδιο. Άρα αυτό που φιλοδοξούμε είναι να βγούμε ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά πιο δυνατοί για να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών.

Υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μια περίοδο ανοχής, μια περίοδος προσαρμογής για τον κύριο Κασσελάκη. Ένα πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, να βρει τα πολιτικά του πατήματα και να δείξει το πολιτικό του σχέδιο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αυτό που περιμένει ο κόσμος να ακούσει είναι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση εμείς και να εστιάσουμε. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο σε αυτή τη φάση τουλάχιστον από το φωτογραφίζουν και να αποτυπώνουν τη στιγμή. Έχουμε ζήσει μια διπλή εκλογική ήττα. Ζήσαμε το σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και βεβαίως, μια διπλή διάσπαση την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο. Άρα, είναι λογικό και φυσιολογικό μετά από μια σωρεία τέτοιων γεγονότων τα δημοσκοπικά ευρήματα να αποτυπώνουν και αυτή την κατάσταση, που πλήγωσε και στενοχώρησε και τους πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όμως από εδώ και πέρα πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν. Να δούμε βεβαίως και να αξιολογήσουμε τα λάθη μας. Εκτιμώ ότι η διάσπαση θα μπορούσε στα πλαίσια πολιτικής ωριμότητας να είχε αποφευχθεί κατά την άποψή μου. Κανείς δεν περισσεύει. Είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα ακόμη και με μέλη και στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε κοντά και στην ίδια όχθη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, όπως άλλωστε έχει συμβεί κατά το παρελθόν και με άλλες διασπάσεις στην αριστερά. Άρα υπό την έννοια αυτή θα έχουμε την ευκαιρία και να συνθέσουμε και να υπερβούμε τις αντιθέσεις μας και να κάνουμε, αν θέλετε, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Να δείξουμε δηλαδή ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη δεξιά και τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.

Δημοσκοπικά έχουμε ένα πρωτοφανές και παράδοξο στοιχείο. Αν και εκλέχθηκε πρόσφατα ο κ. Κασσελάκης αντί να έχει άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, παρουσιάζει παραπέρα φθορές. Που οφείλεται αυτό;

Πράγματι, με τόσα πολλά γεγονότα και με μια συνεχιζόμενη εξωστρέφεια είμαι πεπεισμένος πως τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Από εκεί και πέρα δεν έχει μια σημασία να κοιτάμε προς τα μέσα και το παρελθόν αλλά προς την κοινωνία και το μέλλον. Και εκεί βεβαίως το κλειδί για να ανεβούμε και δημοσκοπικά και εκλογικά και πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι το πώς θα σταθούμε και θα αναπτυχθούμε με την ευθύνη που έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί εστιάζω ιδιαίτερα στο πολιτικό σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε, το οποίο πρέπει να είναι σύγχρονο, πρέπει να είναι αριστερό, πρέπει να μπορεί να απαντάει με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, και με ρεαλισμό αλλά και με ριζοσπαστισμό στα προβλήματα τα οποία έχει ο Ελληνικός λαός. Να απαντήσουμε, παραδείγματος χάρη, στο θέμα της απεργίας, να απαντήσουμε στο θέμα της κρίσης που βιώνει ο μέσος Έλληνας, να απαντήσουμε στα ζητήματα των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση της κλιματικής κρίσης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να μη ξαναζήσουμε τα τραγικά γεγονότα που ζήσαμε είτε στη Θεσσαλία, είτε στον Έβρο, είτε στη Ρόδο όλη την προηγούμενη περίοδο.