Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα με τη σκιώδη κυβερνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα με τη σκιώδη κυβερνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [365800] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "ΚΥΚΛΟΥ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παιχνίδια ισορροπίας στην Κουμουνδούρου.

Την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, τα εσωκομματικά χαρτοφυλάκια, οι πολιτικές καμπάνιες και οι δεξαμενές σκέψης κυριάρχησαν στην κορυφή της ατζέντας της Κουμουνδούρου, καθώς η ηγεσία έκλεινε τους εσωτερικούς λογαριασμούς του κόμματος και παρακολουθούσε τους βουλευτές που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση αλλά δεν εναρμονίζονταν με τους ρυθμούς του κέντρου. Εκτός από την ενίσχυση της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Πρωτοχρονιά και μετά, οι δεξαμενές σκέψης θα διαδραματίσουν, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, ρόλο χάραξης πολιτικής από το 2024, σε μια προσπάθεια να εισάγουν νέες ιδέες και προτάσεις, πέρα από τις σκληρές κατηγορίες που εξαπολύει σχεδόν καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και το συνέδριο του κόμματος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης διόρισε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο επικεφαλής προγράμματος, δύο βασικές αρμοδιότητες που βρίσκονται κοντά στον πυρήνα του “νέου” προεδρικού συστήματος παράλληλα με την ανάθεσή τους στα στελέχη του “παλαιού” προεδρικού συστήματος. Ο κ. Κασσελάκης θα αναλάβει, ουσιαστικά, αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Σε αυτήν την προοπτική και με το κόμμα σε συνεδριακή και προεκλογική τροχιά, αν και είθισται να υπάρχουν χρεώσεις για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο, «συγκατοίκους στην ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος» ανέγνωσαν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις γραμμές της λίστας με την κατανομή των χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και η έλλειψη δυναμικής σε επίπεδο κορυφής βαραίνουν την εσωκομματική ατμόσφαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι τις χρεώσεις θεματικών στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας γνωστοποίησε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, “ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βαδίζει σταθερά προς την ανασυγκρότηση, δημιουργώντας το νέο σχέδιο διακυβέρνησης που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συστρατεύονται» σε αυτή την προσπάθεια, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις επιδιώξεις της επόμενης ημέρας.

Η Πολιτική Γραμματεία, που λειτουργεί και ως πολιτικό κέντρο, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ξεκινάει άμεσα την ανάπτυξη σχεδίου σε όλους τους τομείς, μετά τις νέες χρεώσεις που ανέλαβαν τα μέλη του”.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέλαβε συνολικά τρεις τομείς οι οποίοι δεν έχουν και άμεση σχέση μεταξύ τους (Χρηματοπιστωτικός τομέας, Πολιτισμός, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς) ενώ εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι απουσιάζουν βαριά ονόματα όπως του Γιάννη Ραγκούση και της Ολγας Γεροβασίλη.

Πολλά στελέχη χρεώνονται παραπάνω από ένα τομέα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρένα Δούρου η οποία θα έχει υπό τη σκέπη της την Ενέργεια, το Περιβάλλον αλλά και την Εξωτερική Πολιτική.

Ακόμη, δοκιμάζοντας, παράλληλα, νέες τακτικές, μετά την κεντρώα στροφή, σειρά πήρε χθες το κομματικό δυναμικό.  Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όσο και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης συμμετείχαν χθες σε μια «υβριδική συνάντηση» μεταξύ των συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών των τμημάτων, των τομεαρχών και της συντονίστριας των Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διάνας Βουτυράκου, όπου, κατά την Κουμουνδούρου, δόθηκε το έναυσμα για την σύσταση των νέων think tanks του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μέρα μετά την εκπνοή της ημερομηνίας για την αποστολή βιογραφικών, τα οποία άγγιξαν τις 4.000 από όλο τον κόσμο, η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να αναζητά προτάσεις για το πρόγραμμα, αλλά και λύσεις για τα μεγάλα πολιτικά ζητούμενα μέσα από την πρωτοπορία της επιστήμης. Την σχετική συζήτηση άνοιξε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την αντίληψη, τον σχεδιασμό των Think-tanks και τον τρόπο λειτουργίας τους. Στη συνέχεια η συντονίστριά τους, Διάνα Βουτυράκου, παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία στην αξιολόγηση των αιτήσεων και έθεσε τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες, καθώς και κατάθεση προτάσεων για την αρτιότερη δυνατή συνεργασία τμημάτων, τομέων και δεξαμενών σκέψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments