Τεχνολογία

ChatGPT: Αγωγή από βραβευμένους συγγραφείς για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

ChatGPT: Αγωγή από βραβευμένους συγγραφείς για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

Πηγή Φωτογραφίας: business insider.gr, Ομάδα 11 πεζογράφων στις ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο του Μανχάταν κατηγορώντας την OpenAI και τη Microsoft ότι χρησιμοποίησαν παράνομα τα έργα τους για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Η λίστα περιλαμβάνει τον Κάι Μπερντ, συγγραφέας της βιογραφίας του Οπενχάιμερ που μεταφέρθηκε φέτος στην κινηματογραφική οθόνη

Ομάδα 11 πεζογράφων στις ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο του Μανχάταν κατηγορώντας την OpenAI και τη Microsoft ότι χρησιμοποίησαν παράνομα τα έργα τους για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Οι συγγραφείς, ανάμεσά τους οι βραβευμένοι με Πούλιτζερ Τέιλορ Μπραντς, Στέισι Σιφ και Κάι Μπερντ –συγγραφέας της βιογραφίας Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ που μεταφέρθηκε φέτος στην κινηματογραφική οθόνη- υποστήριξαν ότι οι δύο εταιρείες παραβίασαν το copyright με σκοπό το οικονομκό όφελος.

«Οι εναγόμενοι κερδίζουν δισεκατομμύρια από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μη μυθοπλαστικών βιβλίων. Οι συγγραφείς των βιβλίων δικαιούνται δίκαιης αποζημίωσης» δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Πρωτοβουλία για τη μαζική αγωγή είχε ο συγγραφές και αρχισυντάκτης του Hollywood Reporter Τζούλιαν Σάνκτον.

H προσφυγή ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από προηγούμενες αγωγές συγγραφέων, ανάμεσά τους ο Τζον Γκρίσαμ, αλλά και καλλιτεχνών που υποστηρίζουν ότι τα έργα τους χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια.

Από την πλευρά της, η OpenAI υποστηρίζει ότι το επίμαχο υλικό είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο και επομένως η χρήση του δεν είναι παράνομη.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως το ChatGPT προσφέρει περιλήψεις των έργων και μπορεί να μιμηθεί το ύφος ενός συγγραφέα εάν του ζητηθεί.

Η νέα αγωγή είναι η πρώτη που στρέφεται και εναντίον της Microsoft, η οποία έχει επενδύσει τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και τώρα ενσωματώνει τις τεχνολογίες της στα δικά της προϊόντα.

Το ύψος της αποζημίωσης που διεκδικούν οι συγγραφείς δεν έγινε γνωστό.

Ορισμένες εταιρείες όπως η Adobe προσφέρουν στους πελάτες τους νομική κάλυψη σε για συνθετικά έργα ΑΙ σε περίπτωση που κατηγορηθούν για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments