Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: “Ναι μεν αλλά” για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

ΠΑΣΟΚ: “Ναι μεν αλλά” για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επιφυλακτική στάση τηρεί το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως είναι επιφυλακτικό απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι επικεντρώνεται στη βελτίωση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναμένει την κατάθεση νομοσχεδίου για να εξετάσει και να προτείνει βελτιώσεις, αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα επικοινωνιακής ανακοίνωσης και διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Επισημαίνουν ότι για την επιτυχία της μεταρρύθμισης απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογος διακομματικός διάλογος.

“Ζήτησα από τον κ. Πιερρακάκη, όταν κατέθεσε το αίτημά του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πριν από δύο μήνες, να μας δώσει αναλυτικό απολογισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προσπαθεί να υλοποιήσει, αλλά δεν λάβαμε απάντηση’, δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης, “και αυτό που ζητάει στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ είναι, αν αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν πραγματικά τα δημόσια πανεπιστήμια”, τόνισε.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όπως αυτά της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση ένα πλαίσιο που “αποδυναμώνει τον δημόσιο τομέα και καθιστά τα πτυχία εμπορεύσιμα μέσα από μια ιδιωτική, κερδοσκοπική αγορά χωρίς προδιαγραφές” τότε η πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα πει “όχι” σε αυτή την αλλαγή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στέλεχος της Κεντροαριστεράς, δεν έχει κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο και έχουν δημοσιευθεί μόνο 19 ερωτηματολόγια, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά των ήδη υπαρχόντων οικονομικών πόρων σε “έναν “τιμοκατάλογο” των ποσών που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα”.

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, το πρόβλημα δεν έγκειται στο πώς κινείται η ΝΔ εντός του συνταγματικού πλαισίου, αλλά στο γεγονός ότι προδικάζει το περιεχόμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων θέτοντας θέμα “νομικών εγγυήσεων”. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάντζο, οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την τροποποίηση του άρθρου 16 είναι ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πρέπει να “ρυθμίζεται υπό αυστηρή εποπτεία και να μην αντικαθίστανται τα δημόσια πανεπιστήμια από ιδιωτικά” και ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να χρηματοδοτούνται σημαντικά Ακολουθούν ορισμένοι από τους βασικούς στόχους.

‘Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει έναν εθνικό προϋπολογισμό με δαπάνες για την εκπαίδευση σε ποσοστό μόλις 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτές τις προτεραιότητες, με τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι υψίστης σημασίας”, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments