Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στο “στόχαστρο” τα ιδιωτικά ΑΕΙ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο “στόχαστρο” τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η Κουμουνδούρου θα προσεγγίσει το ζήτημα της αναθεώρησης μέσα από την, κατά τη γνώμη της, παραβίαση του Συντάγματος.

Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κινείται αρνητικά και δίνει προτεραιότητα στο Σύνταγμα. Τα “ελεύθερα” πανεπιστήμια του κ. Μητσοτάκη είναι στην πραγματικότητα ακριβά, αγοραία, φονταμενταλιστικά και πολύ αμφίβολης εκπαιδευτικής ποιότητας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία προσπάθεια εξίσωσης της ισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε όσες νομικές αλχημείες και αν επιδίδονται οι άνθρωποι της Ν.Δ. και θα υπερασπιστεί αποφασιστικά το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμισή της. Αν αρχικά υπήρχε ένα παράθυρο που άφησε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος ή οι δηλώσεις τότε κορυφαίων στελεχών, όπως ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, υπέρ της ρύθμισης υπέρ των μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, η στάση του κόμματος είναι πλέον ξεκάθαρη και κάθετα αρνητική.

Για πολλούς, είναι και μια αμυντική και ταυτοτική γραμμή απέναντι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που θέλουν να στραφούν προς τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ. Η νέα ενδεκαμελής ομάδα του Κοινοβουλίου έχει λάβει σκληρή θέση απέναντι στο νομοσχέδιο, ενώ ο Περισσός έχει προχωρήσει ακόμα παραπέρα, θέτοντας τις δικές του δυνάμεις σε θέση μάχης για ένα μαζικό πανεπιστημιακό κίνημα που αντιτίθεται σε κάθε αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση από τη νέα χρονιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει και πάλι το θέμα αυτό από συνταγματικής πλευράς, όπως ακριβώς θέλει το επιτελείο, για να ενώσει τη δική του δομική αντιπολίτευση στο πεδίο της δημοκρατίας και ένα μαζικό μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δικό του “όχι” σήμερα έχει να κάνει με την πιο διφορούμενη στάση του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διαμορφώνει μια διαφορά με την Χαριλάου Τρικούπη και καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά σαφή πόλο από τα αριστερά στο “προοδευτικό τοπίο”.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν ενδιαφέρεται και για τη δημόσια υγεία”. Θέλει να κερδοσκοπούν ορισμένοι επιχειρηματίες. Για τον κ. Μητσοτάκη όλα είναι επιχειρήσεις. Για τον κ. Μητσοτάκη, ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο που εξαρτάται από ιδιωτικά συμφέροντα, και άλλωστε τα ιδιωτικά συμφέροντα χρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο”. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η γραμμή μέσα στη Βουλή και έξω από τη νέα ηγεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments