Πολιτική

Αθήνα: Ανυποχώρητη στο ζήτημα Μπελέρη

Αθήνα: Ανυποχώρητη στο ζήτημα Μπελέρη

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Ο ΡΑΜΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΟΥ [

Καμία υποχώρηση της Ελλάδας στην ταλαιπωρία που υφίσταται ο Φρέντι Μπελέρης.

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, παραμένει πίσω από τα κάγκελα από τον Μάιο με την κατηγορία της εκλογικής δωροδοκίας. Η υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει υποψίες και απειλεί τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, έφτασε μέχρι και τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως η υπόθεση δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ενταξιακής διαδικασίας, και ότι η Αθήνα δεν θα συμφωνήσει στην ενταξιακή διαδικασία των Τιράνων αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπέλερι. Επιπλέον, η ελληνική διπλωματία έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στη συμφωνία αν η Αλβανία εμμείνει στο αδιέξοδο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έκανε νέα παρέμβαση την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Διαφθορά (SPAK) να μην χορηγήσει άδεια στον Μπελέρη να ορκιστεί, η οποία φάνηκε να είναι ένα βήμα προς μια θετική κατεύθυνση. Ο Ράμα επέλεξε να κάνει την παρέμβασή του στα αγγλικά, δίνοντας την εντύπωση μιας παρέμβασης με αποδέκτες τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν, ανέφερε ότι είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και θα παραμείνει στο αξίωμά του, εκτός αν καταδικαστεί από το δικαστήριο, ότι δεν μπορεί να ορκιστεί επειδή βρίσκεται προφυλακισμένος, ότι ο πρώην δήμαρχος Γκ. Γκόρο, ο οποίος παραμένει στο αξίωμά του, “δεν έχει τη νομιμοποίηση να ηγηθεί του δήμου” και πως “σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”, ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να τοποθετηθεί εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η Ελλάδα σέβεται την αλβανική δικαιοσύνη και επιμένει στη θέση της. Πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για να επιτραπεί στον Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του και ότι η απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να εξεταστεί πλήρως πριν γίνει οποιοσδήποτε διορισμός.

Σε αυτή τη φάση ωστόσο η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις και να εγκαταλείψει την προειδοποίηση του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον η κίνηση Ράμα αποδειχθεί κίνηση τακτικής και όχι ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δηλώσει εγγράφως την επιφύλαξή της στο να επιτρέψει το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων.

 Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να μπλοκάρει τη διαδικασία. Η δήλωση Ράμα φαίνεται να δίνει στην Αλβανία χρόνο και περιθώρια, ωστόσο δεν είναι απεριόριστα. Η εξέταση του κειμένου της απόφασης, τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει η Αθήνα και τα επόμενα βήματα των αλβανικών δικαστικών αρχών αναμένεται να είναι καθοριστικά για την ελληνική πλευρά, η οποία δεν έχει δείξει καμία διάθεση υποχώρησης σε αυτό το στάδιο. Πάντως, διπλωματικές πηγές, απαντώντας σε ερωτήματα για τη δυναμική της διαδικασίας, η οποία μπορεί να θέσει βέτο από την Ελλάδα, αν τα Τίρανα δεν συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια απόφαση της ελληνικής διπλωματίας που θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, κρατώντας τα χαρτιά κλειστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments