Πολιτική

Τι συμβαίνει με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι συμβαίνει με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Κασσελάκης φέρεται να δάνεισε στο κόμμα 250.000 ευρώ.

Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν πολύ διαφορετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και με μια έννοια, ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος στην Κουμουνδούρου. Τα αποτελέσματα των εκλογών του καλοκαιριού δεν επέτρεπαν αισιοδοξία. Τα οικονομικά του κόμματος δεν ήταν ανθηρά και η ζωή στην αντιπολίτευση τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με την κρατική χρηματοδότηση να έχει περικοπεί κατά περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δήλωσε, άλλωστε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του πριν από τις διακοπές.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, οι υποχρεώσεις είναι πολλές για ένα κόμμα που παίζει οργανωτικό ρόλο και ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία στο μέλλον. Πρέπει να καλύψει το προσωπικό, τους μισθούς των επαγγελματικών στελεχών, τις περιοδείες, τις εκδηλώσεις, τις δράσεις, τη λειτουργία της οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα και φυσικά τα μέσα για να συνεχίσει το κόμμα να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Με βάση πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε στον ΣΥΡΙΖΑ 250.000 δολάρια από τον προσωπικό του λογαριασμό για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Επιπλέον, το χρέος έχει αυξηθεί ιδιαίτερα από το καλοκαίρι: το διαρκές συνέδριο του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου απαιτούσε πολλά έξοδα μετακίνησης και, κυρίως, δύο εσωκομματικές εκλογές άφησαν την Κουμουνδούρου σχεδόν χωρίς χρήματα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να καλύψει αυτό το κενό, καθώς  η εκλογική νομοθεσία δεν επιτρέπει δωρεές προς τα πολιτικά κόμματα να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη φτάσει στα ταμεία του Κουμουνδούρου.

 Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύουν να καταργήσουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά εξετάζουν διάφορους τρόπους για τον εξορθολογισμό της. Προς το παρόν, ένα από τα μειονεκτήματα της Κουμουνδούρου πρέπει να είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών έχει μειωθεί πολύ δραστικά. Από 145 όταν ήταν στην εξουσία, πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 86 και τώρα είναι 36. Οι βουλευτές του κόμματος της πάλαι ποτέ ριζοσπαστικής αριστεράς είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν 20% στο κόμμα και ένα επιπλέον 20% για κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι η εισροή κεφαλαίων έχει μειωθεί σημαντικά.

Τα πενιχρά οικονομικά αναμένεται να προκαλέσουν νέες εσωτερικές συγκρούσεις. Όσον αφορά τον Πάνο Σκουρλέτη και τον πρώην γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο, αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν κατέβαλαν τις απαραίτητες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των οικονομικών ή, πιο απλά, ότι δεν “εξομάλυναν την κατάσταση” στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ήταν το νούμερο δύο του κόμματος από το 2020 έως το 2022, τονίζεται ότι δεν χρωστούσε ούτε μισό ευρώ όταν ανέλαβε το κόμμα, προσθέτοντας ότι η αναφορά αυτή αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον ίδιο.

Στην ίδια γραμμή από τον Πάνο Σκουρλέτη διευκρινίζεται πως όχι μόνο υπήρχε εξορθολογισμός στην Κουμουνδούρου, αλλά επί των ημερών του εξοφλήθηκε και το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Τράπεζα καταβάλλοντας μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.

Επισημαίνεται, τέλος, πως μειώθηκε και το μισθολoγικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ κατά 40% με αρκετά πρόσωπα να περνούν πλέον στη θέση των συνεργατών των βουλευτών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments