Nέα της αγοράς

Νέο deal B. Μαρινάκη – Γ. Παπαλέκα, αξίας 160 εκατ. δολαρίων, στη Ναυτιλία

Νέο deal B. Μαρινάκη – Γ. Παπαλέκα, αξίας 160 εκατ. δολαρίων, στη Ναυτιλία

Πηγή Φωτογραφίας: bank news.gr, Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 500 εκατ. δολαρίων της CPLP στην τιμή των 14,25 δολαρίων ανά εταιρική μονάδα, η οποία καλύφθηκε κατά βάση από την ιδιωτική εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη, Capital Maritime

Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 500 εκατ. δολαρίων της CPLP στην τιμή των 14,25 δολαρίων ανά εταιρική μονάδα, η οποία καλύφθηκε κατά βάση από την ιδιωτική εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη, Capital Maritime

Στην αγορά ποσοστού 18% της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακής εταιρείας Capital Product Partners LP (CPLP) συμφερόντων Β. Μαρινάκη, έναντι 160 εκατ. δολαρίων, προχώρησε ο κυπριακός όμιλος Yoda που συνδέεται με τον γνωστό επιχειρηματία του real estate Γιάννη Παπαλέκα.

Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 500 εκατ. δολαρίων της CPLP στην τιμή των 14,25 δολαρίων ανά εταιρική μονάδα, η οποία καλύφθηκε κατά βάση από την ιδιωτική εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη, Capital Maritime, με αποτέλεσμα το ποσοστό της οικογένειας Μαρινάκη να εκτοξευθεί στο περίπου 74%. Μετά από τη συμφωνία με την Yoda, που ανακοινώθηκε επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου, το ποσοστό της Capital Maritime υποχωρεί περίπου στο 54%, ενώ ένα επιπλέον 2% κατέχει η Capital Gas του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Η Yoda γίνεται ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που μπαίνει στην εισηγμένη εταιρεία της οικογένειας Μαρινάκη, μετά από την ανακοίνωση της αλλαγής της στρατηγικής και του μετασχηματισμού της σε μια εταιρεία που θα απασχολείται αποκλειστικά με πλοία μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων και κατά βάση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η εισηγμένη ναυτιλιακή πρόκειται να αγοράσει από την ιδιωτική εταιρεία του κ. Μαρινάκη και βασικό της μέτοχο Capital Maritime & Trading, 11 νεότευκτα πλοία μεταφορά LNG συνολικής αξίας 3,1 δισ. δολαρίων, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2027. Ακόμη πρόκειται να πουλήσει σταδιακά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατέχει, να αλλάξει το όνομα της σε Capital New Energy και να μετασχηματιστεί σε ανώνυμη εταιρεία από εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Από τη στεριά στη θάλασσα

O όμιλος Yoda που είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της CPLP είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας κυρίως λόγω των επενδύσεων στο real estate και τα ξενοδοχεία. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η πώληση του 55% της Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV) από τη Yoda στην Prodea Investments, μια συμφωνία που -σύμφωνα με πηγές της αγοράς- υπολογίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Η MHV είναι ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων The Landmark Nicosia, Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol στην Κύπρο και Nikki Beach και Porto Paros στην Ελλάδα. Επίσης, κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Aphrodite Hills Resort.

Εκτός από το real estate το οποίο αποτελεί και το βασικό πεδίο επενδύσεων η Yoda έχει περιορισμένη παρουσία και στη Ναυτιλία, συμμετέχοντας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιδιοκτησία ή και τη διαχείριση πλοίων, κυρίως μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Η επένδυση στην CPLP πάντως είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στο ναυτιλιακό τομέα.

Πηγή: insider.gr//Κώστας Κετσιετζής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments