Τεχνολογία

Χάος στην αγορά crypto από χακαρισμένο μήνυμα στο Χ

Χάος στην αγορά crypto από χακαρισμένο μήνυμα στο Χ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Μια πολυαναμενόμενη απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με το εάν θα εγκρίνει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύσιμο σε χρηματιστήριο spot-Bitcoin μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε σοβαρό περιστατικό κυβερνοασφάλειας την Τρίτη.

Η SEC δεν έχει εγκρίνει τα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) Bitcoin, λέγοντας ότι ο λογαριασμός της στο X παραβιάστηκε

Μια πολυαναμενόμενη απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με το εάν θα εγκρίνει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύσιμο σε χρηματιστήριο spot-Bitcoin μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε σοβαρό περιστατικό κυβερνοασφάλειας την Τρίτη.

Ο λογαριασμός X της SEC παραβιάστηκε και μια ψεύτικη ανάρτηση που ισχυριζόταν ότι η υπηρεσία είχε ανάψει πράσινο φως για τα προϊόντα τροφοδότησε μια σύντομη άνοδο στην τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Έχει επίσης προκαλέσει έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ για το πώς παραβιάζεται ένας λογαριασμός κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στην κύρια ρυθμιστική αρχή της Wall Street.

Η SEC είχε αρνηθεί στο παρελθόν να επιτρέψει τέτοια προϊόντα, επικαλούμενη ανησυχίες για την προστασία των επενδυτών

«Δείχνει πραγματικά το εύρος και τη συχνότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», δήλωσε στο Bloomberg ο Κουρτ Γκόντσολ, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Haynes Boone και πρώην περιφερειακός διευθυντής της SEC. «Η ειρωνεία εδώ είναι ότι η SEC δεν έχει δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τις εισηγμένες εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που έχουν βιώσει περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Η παραβίαση έδωσε τροφή στους πιστούς των κρυπτονομισμάτων που θεωρούσαν εδώ και καιρό τον πρόεδρο της επιτροπής, Γκάρι Γκένσλερ, εχθρό λόγω του ζήλου του να χαλιναγωγήσει τη βιομηχανία. Η ειρωνεία ενός περιστατικού κυβερνοασφάλειας που έπληξε μια ρυθμιστική αρχή που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις διαδικτυακές ευπάθειες των κρυπτονομισμάτων δεν χάθηκε στους επικριτές περίμεναν χρόνια η SEC να εγκρίνει ένα Bitcoin ETF. Οι έμποροι εικάζουν εδώ και εβδομάδες ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να εγκρίνει αρκετά από τα προϊόντα ήδη από την Τετάρτη.

Έρευνα

Σε δηλώσεις αργά την Τρίτη, η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου για να διερευνήσει το περιστατικό, η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση είχε τερματιστεί και ότι η ανάρτηση δεν έγινε από την SEC ή το προσωπικό της. Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Γκένσλερ διευκρίνισε ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση για τα ETF.

Η SEC σημείωσε ότι υπήρξε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα στον λογαριασμό @SECGov X από ένα άγνωστο μέρος για σύντομο χρονικό διάστημα λίγο μετά τις 4 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής» της Τρίτης.

Μετά την αφαίρεση της ψεύτικης ανάρτησης, ο Τζο Μπεναρόχ, επικεφαλής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο X, δήλωσε σε μια ανακοίνωση ότι «ο λογαριασμός είναι ασφαλής και ερευνούμε τη βασική αιτία».

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε μια ανάρτηση ότι «αγνώστων στοιχείων άτομο» παραβίασε τον λογαριασμό της SEC αποκτώντας τον έλεγχο ενός σχετικού αριθμού τηλεφώνου. Πρόσθεσε ότι ο λογαριασμός δεν είχε ενεργοποιημένη τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων κατά τη στιγμή του συμβάντος. Αυτός ο έλεγχος ταυτότητας προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα ασφάλειας που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλασιάζονται.

Οφειλόμενη απόφαση

Περίπου δώδεκα εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για τη λίστα ETF που υποστηρίζονται από Bitcoin στις ΗΠΑ. Η SEC έχει προθεσμία έως τις 10 Ιανουαρίου για να λάβει μέτρα για τουλάχιστον μία από αυτές τις εφαρμογές, και οι γνώστες των κρυπτονομισμάτων εικάζουν ότι η ρυθμιστική αρχή θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ημερομηνία για να ανακοινώσει μια σειρά από αποφάσεις ταυτόχρονα.

Υπάρχουν δύο τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν πριν το Bitcoin ETF που υποστηρίζεται από το spot μπορεί να ξεκινήσει τις συναλλαγές. Πρώτον, η SEC πρέπει να υπογράψει τις λεγόμενες καταθέσεις 19B-4 από τις ανταλλαγές που θα απαριθμούσαν τα ETF. Δεύτερον, η ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά έντυπα S-1, τα οποία είναι οι αιτήσεις εγγραφής από τους επίδοξους εκδότες — μια λίστα που περιλαμβάνει τη BlackRock και τη Fidelity.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει να ψηφίσει τις καταθέσεις των ανταλλαγών, δηλαδή τα 19B-4s, αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Bloomberg News. Ο ρυθμιστής μπορεί ή όχι να αναλάβει δράση σχετικά με τις αιτήσεις των εκδόσεων, δηλαδή τα S-1S, περίπου την ίδια στιγμή. Εάν η SEC χορηγήσει και τα δύο σύνολα απαιτούμενων εγκρίσεων, τα ETF θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις συναλλαγές μόλις την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Διαμάχη ETF

Η SEC υπό τον Γκένσλερ και τον προκάτοχό του επί Τραμπ, Τζέι Κλέιτον, είχε αρνηθεί στο παρελθόν να επιτρέψει την κυκλοφορία ενός τέτοιου προϊόντος, επικαλούμενη ανησυχίες για την προστασία των επενδυτών και την πιθανότητα χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, οι εικασίες αυξάνονται από τον Αύγουστο, όταν η SEC έχασε δίκη ενάντια στη διαχειριστή κρυπτονομισμάτων Grayscale Investments, ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συναινέσει στην αυξανόμενη πίεση για το προϊόν.

Η διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με την έγκριση ήταν αχαλίνωτη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο έως και 10% στις 16 Οκτωβρίου όταν ένας ιστότοπος ειδήσεων κρυπτογράφησης ανάρτησε εσφαλμένα στο X ότι η BlackRock είχε εγκριθεί για καταχώριση ενός spot ETF. Περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια από κυρίως πτωτικές θέσεις συναλλαγών ρευστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αύξησης, που γρήγορα αντιστράφηκε.

Πηγή: ΟΤ.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments