EDITOR'S PICK

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Η σπουδαία ιστορία και το επί χρόνια άλυτο μυστήριο

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Η σπουδαία ιστορία και το επί χρόνια άλυτο μυστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: ACTION-PLUS.GR

Ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας

Η Αθήνα είναι γεμάτη σπουδαία αξιοθέατα πολλά από τα οποία εκτός από τη σπουδαία ιστορία, έχουν μαζί τους να τα συνοδεύουν μύθους, θρύλους και άλυτα μυστήρια. Ένα από τα πιο γνωστά και θαυμαστά αξιοθέατα της Αθήνας που το συνόδευε επί χρόνια ένα άλυτο μυστήριο ήταν οι Στύλοι Ολυμπίου Διός. Μια φωτογραφία είχε προκαλέσει το μυστήριο γι’ αυτό το γνωστό αξιοθέατο που έχει τη δική του σπουδαία ιστορία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ❀❀©Fotini_Kritsotaki❀❀ (@fotini_kritsotaki_photography)

Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για το ιερό του Ολυμπίου Διός στο οποίο κτίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου που ήταν αφιερωμένος στο Δία. Το ιερό του Ολυμπίου Διός ήταν ένα από τα πιο φημισμένα δείγματα της αρχιτεκτονικής σε μάρμαρο ενώ η ίδρυση του ιερού ανάγεται στο μυθικό Δευκαλίωνα. Φυσικά σήμερα δεν έχουμε την εικόνα του τότε ναού παρά μόνο ό,τι έχει απομείνει από εκείνο το τεράστιο οικοδόμημα της εποχής. Οι Στύλοι Ολυμπίου Διός αποτελούν στην πραγματικότητα σήμερα τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός, γνωστού και με το όνομα Ολυμπιείο.

500 μόλις μέτρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται, λοιπόν, ό,τι έχει απομείνει από τον μεγαλύτερο ναό της αρχαιότητας στον Ελλαδικό χώρο. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο ναός είχε αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας ενώ παράλληλα φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο αυτή η μεγάλη αίγλη του ναού δε διήρκεσε πολύ. Κι αυτό γιατί λεηλατήθηκε από μια εισβολή των Χερουλίων, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Από τότε έπαψε να χρησιμοποιείται, δεν επισκευάστηκε ποτέ και μετατράπηκε σιγά σιγά σε ερείπια και στην εικόνα που έχουμε σήμερα, σε ένα βέβαια από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Αθήνας.

Το επί χρόνια άλυτο μυστήριο Ποιο είναι όμως το επί χρόνια άλυτο μυστήριο που συνόδευε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και πώς τελικά δόθηκε η απάντηση;Η εικόνα που έχουμε σήμερα για τους Στύλους είναι πολύ συγκεκριμένη. Κι όμως μια φωτογραφία που μετρά περισσότερα από 160 χρόνια δημιούργησε ένα μυστήριο που χρειάστηκε πολλή έρευνα για να λυθεί και να απαντηθεί. Και γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι αποτελούσε ανέκαθεν ένα μυστήριο. Η λύση δόθηκε το 2017 όταν ένας Βρετανός συγγραφέας και ερευνητής ονόματι Paul M.M Cooper έκανε τη δική του έρευνα και ταυτόχρονα την αποκάλυψη. Η φωτογραφία, λοιπόν, του 1858, δείχνει ένα περίεργο προσάρτημα στην κορυφή του τμήματος που απομένει πια από τον Ναό του Ολυμπίου Διός. Στην πραγματικότητα η φωτογραφία δείχνει κάτι που μοιάζει με ένα μικρό δωμάτιο. Είναι δηλαδή μια ιδιαίτερη, μυστηριώδης κατασκευή που δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό σχέδιο του ναού που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η εξήγηση δεν άργησε να έρθει καθώς ο Βρετανός ερευνητής ανακάλυψε ακόμη έναν πίνακα του 1833 του Johann Michael Wittmer. Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε αυτή η προσθήκη και τελικά αποδείχτηκε ότι η κατασκευή ήταν έργο των γνωστών Στυλιτών, των ασκητών που ζούσαν όσο ψηλότερα γινόταν έχοντας ως σκοπό τους να βρίσκονται πιο κοντά στον θεό όπως πίστευαν.

«Αποδείχτηκε πως ήταν οι χριστιανοί ασκητές γνωστοί ως στυλίτες, ή “άγιοι των στύλων’”, η εξήγηση. Οι στυλίτες πίστευαν πως το να ζουν στην κορυφή ψηλών στύλων τους έφερνε πιο κοντά στον Θεό και προκαλούσε ταυτοχρόνως ιερή σωματική εξασθένιση, εξιλεώνοντας τις αμαρτίες τους» έγραψε Βρετανός ερευνητής λύνοντας το μυστήριο.

ΠΗΓΗ/ exploringgreece.tv

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments