Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ανατροπές με IRIS και POS

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ανατροπές με IRIS και POS

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απόκτησης POS, ενώ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει όλοι όσοι διαθέτουν  ταμειακή μηχανή και POS να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεσή τους.

Οι ημερομηνίες, η υποχρεωτικότητα και οι κατηγορίες επαγγελμάτων

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απόκτησης POS, ενώ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει όλοι όσοι διαθέτουν  ταμειακή μηχανή και POS να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεσή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση από 1η Μαρτίου 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει διασταυρωτικούς ελέγχους και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν αποκτήσει POS – ενώ πλέον υποχρεούνται – ή να μην έχουν διασυνδέσει τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης αποδείξεων με τα POS που οφείλουν να έχουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Οι κατηγορίες

Από το νέο έτος 35 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), με τις δεκάδες υποκατηγορίες τους, έχουν την υποχρέωση να δέχονται, εκτός από μετρητά για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους κατά την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας.

Επίσης, από τη στιγμή που θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το σύστημα TAXIS τότε αν κάποιος πληρώσει με κάρτα ή κάνει μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης δεν θα μπορεί να μην λάβει απόδειξη. Ουσιαστικά δηλαδή με αυτή τη διαδικασία αναμένεται να μπει ένα τέλος στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου κάποιος πλήρωνε μέσω POS και είτε δεν εξέδιδε την αντίστοιχη απόδειξη ο επαγγελματίας ή ακόμη χειρότερα η απόδειξη αυτή ήταν πλαστή ή παραποιημένη.

Στις νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που πλέον υποχρεούνται να διαθέτουν POS από το νέο έτος με μεταβατικό στάδιο παραγγελίας για αποφυγή προστίμου την 31η Ιανουαρίου 2024 και πλήρη διασύνδεση των συστημάτων (εγκατάσταση POS και διασύνδεση POS την 29η Φεβρουαρίου 2024) εντάσσονται μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ταξί, οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, οι περιπτερούχοι, τα καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, οι πάγκοι σε πανηγύρια, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά κολλέγια και τα  ΙΕΚ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, χώροι συναυλιών κτλ.

Τι θα συμβεί με το IRIS

Την ίδια στιγμή, υποχρεωτικά στο σύστημα IRIS θα πρέπει να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα πρέπει να συνδέσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους με την εν λόγω πλατφόρμα είτε πηγαίνοντας σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας που διατηρούν τον εν λόγω λογαριασμό είτε μέσω του e-banking.

Μέσω του συστήματος IRIS ή μεταφορά του ποσού αν φορά ιδιώτη θα γίνεται με την αναγραφή του κινητού του τηλεφώνου ενώ αν πρόκειται για μεταφορά χρημάτων μεταξύ επαγγελματιών τότε αρκεί και μόνο ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, δηλαδή δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος τον IBAN του λογαριασμού.

Η μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ δεν επιβαρύνεται με κάποια προμήθεια και μάλιστα τα ποσά μπορούν να κατατεθούν μέσω του συστήματος IRIS από διαφορετική τράπεζα χωρίς να επιβαρυνθούν οι δύο πλευρές με κάποια επιπλέον έξοδα μεταφοράς.

Για να μεταφέρει κάποιος χρήματα μέσω του συστήματος IRIS αρκεί να διαθέτει e-Banking ή να έχει κατεβάσει στο κινητό του την αντίστοιχη εφαρμογή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τα χρήματα βρίσκονται απευθείας στον λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται να περιμένει μία ή δύο μέρες όταν η μεταφορά γίνεται από λογαριασμό διαφορετικής τράπεζας από αυτόν που τηρεί ο επαγγελματίας.

Υποχρέωση POS

– Tαξί, Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών

– Περιπτερούχοι, Ψιλικά – Παντοπωλεία

– Πάγκοι σε πανηγύρια

– Ασφαλιστικές εταιρείες – ΙΕΚ

– Θέατρα – κινηματογράφοι – συναυλίες

– Έως 29/2/2024: Εγκατάσταση POS – διασύνδεση με ταμειακές

– Μη προμήθεια POS: Πρόστιμο 1.500 € (Από 1η Μαρτίου)

– Αποφυγή προστίμου: Παραγγελία POS έως 31/1

IRIS

– Υποχρεωτική σύνδεση: Λογαριασμών Επαγγελματιών με IRIS

– Ενεργοποίηση IRIS: Στην Τράπεζα ή μέσω e-banking

– Μεταφορά ποσού: Με ΑΦΜ ή αριθμό κινητού

– ΔΕΝ χρειάζεται: Αναγραφή ή γνώση IBAN

– Τρόπος μεταφοράς: Μέσω e-banking

– Άμεση ενημέρωση: Ολοκλήρωση συναλλαγής

– Χωρίς προμήθεια: Συναλλαγές έως 500 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments