Πολιτική

Ποια νομοσχέδια προτεραιοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ποια νομοσχέδια προτεραιοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών.

Καθώς η κλεψύδρα αρχίζει να τρέχει προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ένα αναμφίβολα σημαντικό ορόσημο για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιδιώκουν να ξεδιπλώσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον, ώστε να διασφαλίσουν πως το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, το οποίο προκαλεί ευρεία ανησυχία στην κοινή γνώμη, παρόλο που αφορά ελάχιστους συμπατριώτες μας, δεν θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση.

«Αντιθέτως, τα πέντε νομοσχέδια τα οποία θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή μπορεί να μην προκαλούν επικοινωνιακό θόρυβο που να είναι αντίστοιχος με τη σημασία του περιεχόμενου τους, αλλά επηρεάζουν πολύ περισσότερο την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών», σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επικαλούνται ως προς αυτό τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων, τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας και τις ρυθμίσεις για το οριστικό ξεκαθάρισμα της αυθαίρετης δόμησης.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετάξει για τις ΗΠΑ με αποσκευές το νομοσχέδιο που δίνει για πρώτη φορά στους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψήφου. Η σημασία της αλλαγής, η οποία θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, θα είναι θα τονίσει ο ίδιος όταν θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ξένος οργανισμός στο Σικάγο, όπου θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου. Στη μητρόπολη των ΗΠΑ, το Σικάγο, ζουν πολλοί ομογενείς, η πλειοψηφία των οποίων είναι εγγεγραμμένοι στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, εφόσον υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία δηλώνουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά. Ωστόσο, η ψηφοφορία εξ αποστάσεως δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά όλους τους πολίτες που κάνουν αυτή την επιλογή επειδή εργάζονται ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν την ημέρα της ψηφοφορίας ή απλώς δεν θέλουν να μεταβούν σε εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν και επομένως επιθυμούν να ψηφίσουν από το σπίτι ή την εργασία τους.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εστιάζουν την προσοχή τους στα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας και της (αν)ασφάλειας των πολιτών, τα οποία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, απειλούν την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε αξιοπρόσεκτο βαθμό. Όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τη συμπεριφορά τους στις ευρωεκλογές, η δυναμική της Ν.Δ. φαίνεται να έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 30%, αλλά το “γαλάζιο” προβάδισμα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται μόλις και μετά βίας σε διψήφιο ποσοστό και χάνει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο, δεν είναι αρκετά ισχυρό για να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον. Το γεγονός ότι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και καμία δύναμη δεν διακρίνεται σε αυτόν τον τομέα διευκολύνει τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος. Η ΝΔ αποκτά δύναμη προσελκύοντας κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που πείθονται από την παρουσία του Μητσοτάκη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας έχει παρόμοια σύνθεση, με την απουσία ηγετικής φυσιογνωμίας να εμποδίζει την ενοποίηση των δυνάμεων που είναι διασκορπισμένες για να κερδίσουν τις ψήφους των πολιτών που προσελκύονται από μια ακροδεξιά πολιτική ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments