SPOTLIGHTS

Συναγερμός για εξάπλωση της ασιατικής σφήκας στην Ευρώπη

Συναγερμός για εξάπλωση της ασιατικής σφήκας στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: pexels.com

Συναγερμός για εξάπλωση της ασιατικής σφήκας στην Ευρώπη. Αναλύει ο διευθυντής ερευνών ινστιτούτου μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσαν Ιταλοί ευρωβουλευτές να λάβει μέτρα κατά των ασιατικών σφηκών, οι οποίες και εξαπλώνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σκοτώνουν τις μέλισσες

Οι κίτρινες σφήκες, οι οποίες προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Γηραιά Ήπειρο πριν από δύο δεκαετίες. Καταρχάς έφτασαν στη Γαλλία και, στη συνέχεια, εξαπλώθηκαν σε Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και, τελευταία, Ιταλία όπου, από το 2012, προκαλούν χάος στις βόρειες περιοχές της χώρας. Την περασμένη χρονιά, επίσης, υπήρξε απότομη αύξηση στους πληθυσμούς του χωροκατακτητικού είδους στη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, οι πληθυσμοί των μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Την περασμένη εβδομάδα, έντεκα ευρωβουλευτές του δεξιού κόμματος Forza Italia ζήτησαν από την Επιτροπή τον σχεδιασμό «ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της αναπαραγωγής του εντόμου μέσω χρηματοδότησης συστημάτων ελέγχου με πόρους της ΕΕ».

«Αδηφάγος θηρευτής»

Η ασιατική σφήκα περιγράφεται ως ένας «αδηφάγος θηρευτής» που έχει την ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες την ημέρα, δήλωσε στην Il Messaggero ο ευρωβουλευτής Salvatore De Meo. «Από το 2004, προκαλούν σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε κάποιες χώρες της ΕΕ», τόνισε και πρόσθεσε πως, «το φαινόμενο θέτει σε κίνδυνο τους παραδοσιακούς επικονιαστές, ιδίως τις μέλισσες, από τις οποίες εξαρτάται η παραγωγή υψηλής ποιότητας ιταλικού μελιού. Κινδυνεύει να αλλοιωθεί η βιοποικιλότητά μας».

Οι ασιατικές σφήκες, γνωστές ως vespa velutina, πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη το 2004, μέσω ενός εμπορευματοκιβωτίου που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα, και προσάραξε στο λιμάνι του Μπορντό. Το φαινόμενο στοιχίζει στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα τελευταία χρόνια, στην Πορτογαλία, τα έντομα έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής μελιού κατά 35%.

Στην Ιταλία, οι πληθυσμοί των εντόμων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία, προτού εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια – Ρομάνια και το Βένετο. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσο έχει στοιχίσει η εμφάνιση της ασιατικής σφήκας στην παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, στη Λιγουρία, οι απώλειες υπολογίζονται στο 50%, ενώ σε Τοσκάνη και Βένετο οι μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Ανησυχούμε», δήλωσε στον Guardian ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων του Βένετο, Michele Meridio.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ασιατικές σφήκες vespa velutina, είναι διαφορετικές από το (επίσης εξ’ Ανατολής) είδος vespa orientalis, που πλήττει τις περιοχές του ιταλικού νότου. Ο Michele Meridio τόνισε ότι, μία ανατολική σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, την ίδια στιγμή που, η ασιατική (vespa velutina), «επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα. Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα -τις διαμελίζουν και μεταφέρουν τα υπολείμματά τους στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους-, που οι μέλισσες, πλέον, δεν εγκαταλείπουν τις κυψέλες τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments