Πολιτική

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [366477] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πήχης και οι προκλήσεις για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πολιτικό διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης επιχειρεί να ξεδιαλύνει και να επικοινωνήσει το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας έναν ορίζοντα λιγότερο των πέντε μηνών, πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών. Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού σε αυτή την περίοδο αναμένεται να είναι έντονη, καθώς η 9η Ιουνίου θα συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές και την ανανέωση της θητείας της κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα της κάλπης θα δημιουργεί και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο.

Ο πήχης που θέτει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη τόσο τη διαφορετική φύση των εκλογών, όπου οι ψηφοφόροι είναι παραδοσιακά πιο χαλαροί, όσο και το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων εκφράζεται σε αυτή την κάλπη.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ο στόχος είναι ένα ποσοστό που να επιβεβαιώνει την πλειοψηφική στήριξη της κυβέρνησης, χωρίς αστερίσκους για τα επόμενα τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αντίστοιχες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 33,12%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει μια εξόρμηση που παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο, συναντώντας τους πολίτες σε μικρούς χώρους, όπως καφετέριες, παρουσιάζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης και θέτοντας τους σιγά-σιγά το δίλημμα που αποδίδεται στην επιβεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Παράλληλα, χρησιμοποιεί και το “όχημα” του κυβερνητικού έργου για να δώσει τον ιδεολογικό και πολιτικό τόνο, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία ως τη “μεγάλη ευρωπαϊκή προοδευτική παράταξη”.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό είχε χρησιμοποιήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, όταν είχε καλέσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται σταθερά για τις πολιτικές δυνάμεις του μεσαίου χώρου και τη διείσδυση στο κέντρο, προωθεί τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις επιφυλάξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Εν όψει των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταγράψει μια σειρά πολιτικών, αλλά όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι πολιτικές αυτές έχουν κάποια κοινά σημεία. Ήδη, μια σειρά νομοσχεδίων έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων του Εργατικού Κώδικα, ενός νέου πλαισίου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενός νέου Ποινικού Κώδικα και μιας νέας διαδικασίας για την εκλογή διοικητών δημόσιων αρχών.

Θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, το οποίο η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ως “ορόσημο” στη δεύτερη τετραετία της, ένας νέος Χάρτης Υγείας, ένας νέος Χάρτης Δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Παράλληλα, η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το gov.gr, για παράδειγμα, να προσθέτει νέα “εργαλεία” για τη διευκόλυνση της σχέσης μεταξύ πολιτών και κράτους.

Η μεγάλη πρόκληση, όμως, παραμένει η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, της ακρίβειας, που αναδεικνύεται ως το μείζον ζήτημα για τους πολίτες. Τα μέτρα της κυβέρνησης, που βάζουν στο μικροσκόπιο μεγάλες επιχειρήσεις και επιδιώκουν να  βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια, απομένει να αποδειχθεί αν είναι αρκετά ή όχι. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments