Πολιτική

Ποια φρεγάτα προετοιμάζει η Ελλάδα για την Ερυθρά Θάλασσα

Ποια φρεγάτα προετοιμάζει η Ελλάδα για την Ερυθρά Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "POLARIS 2021" (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. πρόκειται να ασχοληθούν διεξοδικά με την αποστολή δύναμης στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όπου συμμετέχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρώτο μέρος ο ισραηλινός ΥΠΕΞ,  στο δεύτερο οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ στο τρίτο μέρος ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, με την ΕΕ, με την ΕΕ να μην έχει δείξει μέχρι σήμερα δυνατότητες ομόφωνης παρέμβασης στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και η οργάνωση μιας ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή αναμένεται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών. Αν και η συνάντηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει στρατιωτικά ζητήματα, όπως οι κανόνες εμπλοκής, οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να παράσχουν καθοδήγηση, ενώ πηγές αναμένουν την τελική έγκριση στο ΣΕΥ τον Φεβρουάριο.

Στη δήλωση του στις 21 Δεκεμβρίου όταν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί στον «πρωταρχικό συμφέρον» Ελλάδας «για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Από την ίδια μέρα είχε γίνει γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε προτείνει να συμμετάσχει στην επιχείρηση φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, είτε η φρεγάτα «Ύδρα» είτε η φρεγάτα «Ψαρρά», με πιθανότερη την “Ύδρα”.

Βασικός παράγοντας στην απόφαση αυτή ήταν ότι οι ΜΕΚΟ, αν και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, είναι εξοπλισμένες με δύο οπλικά συστήματα εγγύς άμυνας Phalanx CIWS. Θα φέρουν επίσης μια υποβρύχια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης δοκιμές για την εγκατάσταση ενός συστήματος κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα, το σύστημα της ελληνικής εταιρείας δοκιμάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληροί τις απαιτήσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για την τελική εγκατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας επέμεινε στην ανάγκη ανάπτυξης ελληνικών φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι φρεγάτες που θα σταλούν πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τα “απαραίτητα μέσα αυτοάμυνας”. ‘Κανένα πλοίο δεν θα αναχωρήσει εάν τα απαραίτητα συστήματα δεν είναι πλήρως λειτουργικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments