Πολιτική

Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση για την επιστολική ψήφο – Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο “κόκκινο” η αντιπαράθεση για την επιστολική ψήφο – Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [366643] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε υπαναχώρηση προβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που έφερε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση έκρυβε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναίνεσαν, καθώς πληροφορήθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, όταν αυτή ανέβηκε στο βήμα, ότι η τροπολογία θα αφορά και τις εθνικές εκλογές, ενώ όλη η συζήτηση και η συμφωνία είχε γίνει μόνο για τις ευρωεκλογές.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η υπουργός δεν ανέφερε το παραμικρό για τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες αιφνιδίασε τη Δευτέρα.

Στην ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά πόσο με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη μυστικότητα, η υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά τους είπε καθαρά ότι το νομοσχέδιο θα καθιερώσει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, χωρίς καμία αναφορά σε εθνικές εκλογές.

H τροπολογία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να περάσει και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συναινέσει μεν, αλλά όχι σε αυτό που ανακοινώθηκε χθες και για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση.

Η Νίκη Κεραμέως όμως μίλησε σαν να ήταν το ίδιο, αναφέροντας πως ήδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν αρχικά συναινέσει, έχουν πάνω από 230 βουλευτές που «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές».

Οπότε, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπουργού Εσωτερικών, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντάς το ως θέμα ισότητας και υποστηρίζοντας ότι οι απόδημοι Έλληνες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Ακόμα όμως και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για τη νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου αναφέρει ότι είναι αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και όχι για τις εθνικές εκλογές.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε χθες από εκπροσώπους κομμάτων αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και ο κ. Τασούλας ζήτησε απλώς αυτό να το παρακάμψουν. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποσύρει τη στήριξή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ναρκοθέτησε την συναίνεση με την τροπολογία που εισήγαγε η υπουργός Εσωτερικών η οποία διευρύνει το δικαίωμα ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσβάλλει τον πυρήνα λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας. Επιπλέον, όπως είπε, «είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

«Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ένα πάσο ελευθέρας για τους κομματικούς σας σκοπούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά αυτή ξαφνικά αποφάσισε ότι ισχύουν, χωρίς διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση. «Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο ουσιαστική αλλαγή σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καλούμαστε να ψηφίσουμε, χωρίς η αρμόδια υπουργός να μας έχει καν προϊδεάσει» ανέφερε και μιλώντας για το κόμμα του, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που άλλαξαν τα δεδομένα με τα οποία είχαν καθορίσει τη στάση τους, ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση.

Ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ανέφερε στη Βουλή πως «μετά την τελευταία εξέλιξη αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου και μιλάμε πλέον για ένα άλλο νομοσχέδιο».

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε πως «η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης», χαρακτηρίζοντας την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας την τελευταία στιγμή, ως πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο. https://www.pagenews.gr/2024/01/23/politiki/famellos-i-kybernisi-dynamitizei-ti-syzitisi-tou-nomosxediou-gia-tin-epistoliki-psifo/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments