Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Στα “βράχια” η συναίνεση

Επιστολική ψήφος: Στα “βράχια” η συναίνεση

Πηγή Φωτογραφίας: [366643] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αιφνίδια κατάθεση της τροπολογίας ανέτρεψε το θετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί.

Εκεί που όλα έδειχναν πως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο  θα περνούσε ανώδυνα, η αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Εσωτερικών το έφερε στο επίκεντρο των ημερών. Με την ξαφνική κατάθεση της τροπολογίας για τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση επί της ουσίας τορπίλισε την συναίνεση στην επιστολική ψήφο, δημιουργώντας δύο μέτωπα: από τη μία αυτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ζητούν την απόσυρσή της, και από την άλλη εκείνο ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς του προοδευτικού τόξου, με τους δεύτερους να επιρρίπτουν κατηγορίες περί αφέλειας στους πρώτους -υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια επιτροπή, πριν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει ναι επί της αρχής.

Τα δύο κόμματα επένδυσαν στη συνεννόηση και ουσιαστικά συμφώνησαν σε ένα νομοσχέδιο με ερωτήματα τόσο για τη μυστικότητα όσο και για την ακεραιότητα της ψηφοφορίας. Διατηρήθηκαν επιφυλάξεις και τα δύο κόμματα κατέθεσαν προτάσεις για βελτιώσεις, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν από την κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι βουλευτές θεώρησαν δεδομένο ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής, παρά τις αντιρρήσεις τους.  Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μιλήσει από νωρίς για την διαδικασία διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θεωρώντας πως εκεί βρίσκεται και ένα ακροατήριο που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει.

Οι αλλαγές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα υπενθυμίζουν πως η κοινοβουλευτική επιστημονική επιτροπή έγινε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση αστερίσκου στις ρήτρες. Τι έθεσαν ως προτεραιότητα τα δύο κόμματα; Αφενός τη λογική της αντιπολίτευσης να μη λέει άκριτα “όχι” σε όλα (ειδικά σε όσα το Μέγαρο Μαξίμου προώθησε ως εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις) και αφετέρου, τη στάση των κομμάτων στην προπαρασκευαστική φάση, είτε εντός της Βουλής (ΠΑΣΟΚ) είτε δια στόματος της ηγεσίας (ΣΥΡΙΖΑ).

Η κατάθεση της τροπολογίας έφερε μούδιασμα στην αντιπολίτευση, γιατί επιβεβαίωσε την οπτική που έχουν για την κυβέρνηση και την ικανότητά της να επιβάλλει ξαφνικά την ατζέντα, στρέφοντας την προσοχή εκεί που προτιμάει. Λίγη ώρα πριν τις ομιλίες των αρχηγών στην Ολομέλεια κανείς δεν είχε ακόμα καθαρή εικόνα της τελικής απόφασης, καθώς ειδικά στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατείνονταν πως η κουβέντα είχε ξεκινήσει εκ νέου, από μηδενική βάση. Τα απόνερα δεν αφορούν μόνο το ζήτημα της επιστολικής, καθώς ενδέχεται να τορπιλίσει οποιαδήποτε απόπειρα για διακομματική πλειοψηφία το ερχόμενο διάστημα (πλην από τις αλλαγές στο πλαίσιο του πολιτικού γάμου), ενόψει των άλλων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά όπως αυτό για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments