Γεωπολιτικά

Μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Κίνα και Δύση – Γιατί το Πεκίνο προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ

Μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Κίνα και Δύση – Γιατί το Πεκίνο προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: An attendant walks past EU and China flags ahead of the EU-China High-level Economic Dialogue at Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China June 25, 2018. REUTERS/Jason Lee/File Photo Acquire Licensing Rights

Καμία ξένη κυβέρνηση ή υπηρεσίες δεν κατονομάζεται στο κόμικ και το υπουργείο δεν διευκρίνισε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του ξένου «ενδιαφέροντος» για τις σπάνιες γαίες της Κίνας.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Κίνα, η οποία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας για την εξόρυξη σπάνιων γαιών, ώστε να προστατευτεί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Φουντώνει η μάχη για τις σπάνιες γαίες, με την Κίνα η οποία αποτελεί τον κορυφαίο επεξεργαστή αυτών 17 μετάλλων, να προχωράει πρόσφατα σε απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογίας για την εξόρυξη και τον διαχωρισμό τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε αυτά τα στρατηγικά μέταλλα, ενώ μέσω μιας κλιμακούμενης μάχης με τη Δύση για τον έλεγχο των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικές συσκευές.Πριν από λίγες ώρες, μάλιστα, η Κίνα δείχνει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, δημοσιεύοντας μέσω του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας μια εικόνα τύπου κόμικ που δείχνει κάποιους δυτικής προέλευσης χαρακτήρες να προχωρούν σε μυστικές ενέργειες εξόρυξης σπάνιων γαιών σε ένα μη υπαρκτό ορυχείο στην περιοχή Xishan, το οποίο περιγράφεται ως ιδιαίτερα πλούσιο σε κρίσιμα ορυκτά που θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στην τεχνολογία υπερ-ημιαγωγών.

Καμία ξένη κυβέρνηση ή υπηρεσίες δεν κατονομάζεται στο κόμικ και το υπουργείο δεν διευκρίνισε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του ξένου «ενδιαφέροντος» για τις σπάνιες γαίες της Κίνας.

Ξένα ειδησεογραφικά Μέσα προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή. Το κόμικ, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο μέρος μιας ιστορίας που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Οι σπάνιες γαίες, που χρησιμοποιούνται ευρέως -μεταξύ άλλων- σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχουν αναδειχθεί ως το τελευταίο σημείο σύγκρουσης στον συνεχιζόμενο τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, οι οποίες γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύερη ζήτηση εν μέσω της ταχείας ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων, της αιολικής ενέργειας και των κλιματιστικών inverter.

Η χώρα, από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές δύο βασικών μετάλλων κατασκευής τσιπ -του γερμανίου και του γαλλίου. Η κίνηση θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως αντίποινα κατά των μέτρων των ΗΠΑ για τον περιορισμό της πρόσβασης κινεζικών επιχειρήσεων στους πιο τελειοποιημένους ημιαγωγούς, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Κίνα πέταξε ξανά το γάντι στη Δύση, επιβάλλοντας απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογίας για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών από σπάνιες γαίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments