Οικονομία

Έρχεται σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους

Έρχεται σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Πρόκειται για μια νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους, μέτρο το οποίο αποτελεί ένα από τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνέχεια, το πoσό της επιστροφής θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους.

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές αρχές.

Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου. Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Σημαντικό ρόλο στις αυτοματοποιημένες επιστροφές παίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myData καθώς η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ.

Με το νέο ψηφιακό σύστημα θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα αρθούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης μέσω του οποίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 590 εκατ. ευρώ. Με βάση το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των δικαιούχων οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών ανέρχονται 210 εκατ. ευρώ και οι επιστροφές κάτω των 90 ημερών για τις οποίες έχει εκδοθεί η εντολή πληρωμής σε 380 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments