EDITOR'S PICK

HPV: Το εμβόλιο & πόσο προστατεύει αγόρια & κορίτσια

HPV: Το εμβόλιο & πόσο προστατεύει αγόρια & κορίτσια

Πηγή Φωτογραφίας: cosmeticdermamedicine.gr

Στην αγορά κυκλοφορούν δυο εμβόλια, που ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία καλύπτουν για προστασία από διαφορετικό φάσμα ιών.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο HPV; Πόσες δόσεις; Υπάρχουν παρενέργειες; Σε ποια ηλικία; Πόσο κοστίζει; Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μια λοίμωξη που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, καθώς και με επαφή με το δέρμα ή το στόμα. Η εκτεταμένη ανοσοποίηση με το εμβόλιο HPV θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησης των παρακάτω καρκίνων:

Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας Καρκίνο του στόματος και του λαιμού Καρκίνο της πρωκτικής και γεννητικής περιοχής.

Ποιοι συνιστάται να κάνουν το εμβόλιο HPV; Διάφορα στελέχη του HPV εξαπλώνονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και σχετίζονται με τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο προφυλάσσει από τις συνέπειες που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια.

Το εμβόλιο χορηγείται σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 9 ετών και πάνω. Στην αγορά κυκλοφορούν δυο εμβόλια, που ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρεία καλύπτουν για προστασία από διαφορετικό φάσμα ιών.

Το 9-δύναμο εμβόλιο με την επωνυμία Gardasil 9 καλύπτει από τα ακόλουθα νοσήματα τα οποία προκαλούνται από εννέα τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) (τύποι 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού HPV) που είναι υπεύθυνοι για νεοπλασίες. Το διδύναμο εμβόλιο με την επωνυμία Cervarix προστατεύει μόνο από δυο τύπους (HPV 16 και 18). Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, οι τύποι 6 και 11 ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, ενώ οι τύποι 16 και 18 για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει και θα σας συστήσει ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο ανάλογα με την περίπτωση σας.

Ποια προστασία παρέχει το εμβόλιο HPV; Ο εμβολιασμός δύναται να αποτρέψει τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εάν ληφθεί πριν ένα κορίτσι ή μια γυναίκα εκτεθεί στον ιό. Το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, και μπορεί να αποτρέψει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (μόλυνση πέους και αιδοίου) και τον καρκίνο του πρωκτού σε γυναίκες και άνδρες.

Ο εμβολιασμός αγοριών κατά των τύπων HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να λειτουργήσει προληπτικά και να βοηθήσει στην προστασία των κοριτσιών από τον ιό, μειώνοντας πιθανώς τη μετάδοση. Ορισμένοι τύποι HPV έχουν επίσης συνδεθεί με καρκίνους στο στόμα και το λαιμό, επομένως το εμβόλιο HPV πιθανότατα προσφέρει κάποια προστασία έναντι αυτών των καρκίνων.

Σε ποιες ηλικίες χορηγείται το εμβόλιο HPV σε άντρες και γυναίκες; Το εμβόλιο HPV συνιστάται συνήθως για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 ή 12 ετών. Είναι προτιμότερο για κορίτσια και αγόρια να λαμβάνουν το εμβόλιο προτού έχουν σεξουαλική επαφή και εκτεθεί στον ιό HPV. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου σε νεαρές ηλικίες δεν συνδέεται με τον χρόνο έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ανήλικα αγόρια και κορίτσια Τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου HPV με διάστημα έξι μηνών ανάμεσα στις δόσεις, αντί για το πρόγραμμα τριών δόσεων. Οι νεότερης ηλικίας έφηβοι 9 και 10 ετών και οι έφηβοι ηλικίας 13 και 14 ετών μπορούν επίσης να λάβουν το εμβόλιο σε δυο δόσεις. Γενικά, η έρευνα έχει δείξει ότι το πρόγραμμα δύο δόσεων είναι αποτελεσματικό για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Έφηβοι και ενήλικες άντρες και γυναίκες Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που ξεκινούν τη σειρά εμβολίων αργότερα, σε ηλικίες 15 έως 26 ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν τρεις δόσεις του εμβολίου.

Εάν κάποιος μολυνθεί με HPV, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό ή και να μην λειτουργήσει καθόλου. Επίσης, η ανταπόκριση στο εμβόλιο είναι καλύτερη σε νεότερες από ό, τι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments