Nέα της αγοράς

LVMH: Ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Μπερνάρ Αρνό

LVMH: Ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Μπερνάρ Αρνό

Πηγή Φωτογραφίας: IAN LANGSDON | Συντελεστές: EPA//Ποιος θυμάται τον Μαρσέλ Μπουσάκ; Ο επιχειρηματίας κλωστοϋφαντουργίας και μεγιστάνας των αλόγων ιπποδρομιών που χρηματοδότησε τον Christian Dior ήταν γνωστός τη δεκαετία του 1930 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία

Η ώρα της επιλογής του διαδόχου πλησιάζει

Ποιος θυμάται τον Μαρσέλ Μπουσάκ; Ο επιχειρηματίας κλωστοϋφαντουργίας και μεγιστάνας των αλόγων ιπποδρομιών που χρηματοδότησε τον Christian Dior ήταν γνωστός τη δεκαετία του 1930 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία: «πλούσιος σαν Μπουσάκ» έλεγε η παροιμία. Όμως, ο γάλλος Βασιλιάς του Cotton έγινε παράξενα αυταρχικός στα γεράματά του και η χρεωμένη εταιρεία του κατέρρευσε λίγο πριν το θάνατό του.

Αυτό γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι σίγουρα ένας εξ αυτών που τον θυμούνται είναι ο Μπερνάρ Αρνό , ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία κι ένας από τους πιο πλούσιους στον κόσμο, ο οποίος έχει τον έλεγχο του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό ανέλαβε τα περιουσιακά στοιχεία του Μπουσάκ το 1984 και χρησιμοποίησε την Dior ως το θεμέλιο της παγκόσμιας ομάδας πολυτέλειας και μόδας του. Και παρατήρησε επίσης πώς ορισμένες επιχειρήσεις απέτυχαν να επιβιώσουν περισσότερο από τους ιδρυτές τους.

Σύμφωνα με τους FT, το μάθημα που έλαβε ο Αρνό ήταν σαφές: να έχετε αρκετά παιδιά για να σας προσφέρουν μια επιλογή οικογενειακής διαδοχής και να τα εκπαιδεύσετε αυστηρά για να σας διαδεχθούν. Σύμφωνα με τη Le Monde, ο γιος του, Αλεξάντρ, όταν γεννήθηκε φέρεται να έλαβε μια σκληρή επιστολή από τον μεγαλύτερο αδελφό του Αντουάν, στην οποία του έγραφε : «Αγαπητέ Αλεξάντρ, ελπίζω να πήγε καλά η γέννησή σου και να είσαι καλά. Σας συμβουλεύω να αρχίσετε να εργάζεστε αμέσως, γιατί διαφορετικά . . . ”

Τώρα, ο 31χρονος Αλεξάντρ και ο 29χρονος Φρεντερίκ, προτείνονται από τον ίδιο τον πατέρα τους για το διοικητικό συμβούλιο της LVMH, στο οποίο ήδη μετέχουν η Ντελφίν, 48 ευρώ, και ο Αντουάν, 46 ευτών. Με δεδομένο ότι η οικογένεια κατέχει περίπου το 64% των ψήφων, αυτή θεωρείται μια τυπική διαδικασία. Το μόνο από τα πέντε παιδιά που δεν έχει πάρει ακόμα τον δρόμο για το δ.σ. είναι ο 25χρονος Ζαν, αλλά και αυτού η ώρα θα έρθει σύντομα.

Η ώρα της επιλογής

Έτσι, ο «πατριάρχης» έχει την πολυτέλεια να αποφασίζει ποιο παιδί θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος, ίσως όταν φτάσει τα 80 (τον Μάρτιο είναι 75 ετών και η LVMH παρέτεινε την προθεσμία συνταξιοδότησής του πριν από δύο χρόνια). Αυτή την εβδομάδα πάντως υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει «εδώ για λίγο ακόμα», καθώς η LVMH αποκάλυψε αποτελέσματα ρεκόρ εν μέσω ύφεσης της βιομηχανίας πολυτελείας.

Ο Arnault μεγάλωσε στο Roubaix, στην ιστορική περιοχή κλωστοϋφαντουργίας της βόρειας Γαλλίας, και είδε κληρονόμους οικογενειακών επιχειρήσεων να σπαταλούν τις κληρονομιές τους. Σύμφωνα με τους FT μεγάλωσε τα δικά του παιδιά για να συμπεριφέρονται με τον αντίθετο τρόπο: μόρφωση σε ελίτ σχολεία και σκληρά εργαζόμενα .

Υπάρχει κάτι από τη στρατηγική που ακολούθησε στην επιχείρηση πολυτελείας (ή, όπως προτιμά, «υψηλής ποιότητας») στον τρόπο με τον οποίο τους μεγάλωσε: πάρτε ένα καλό όνομα και καλλιεργήστε το για δεκαετίες, διασφαλίζοντας ότι έχει τόσο λάμψη όσο και επιχειρηματική ικανότητα. Η LVMH θα μπορούσε αντ ‘αυτού να διορίσει ένα επαγγελματία στέλεχος για τον επόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλό της, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο: το μακρύ, προσεκτικό έργο του Αρνό φαίνεται ότι ολοκληρώνεται.

Και μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες οικογένειες, η Αρνό συμπεριφέρεται με φιλικά πειθαρχημένο τρόπο, με τις όποιες διχόνοιες να παραμένουν κρυφές.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους FT, η στρατηγική διαδοχής του Arnault έχει μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι όσο μεγαλώνει και όσο πλησιάζει η LVMH σε μια απόφαση, τόσο πιο τεταμένη γίνεται η όλη υπόθεση. Η LVMH μπορεί να ελέγχεται από την οικογένεια, αλλά είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, επομένως οι εικασίες θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν.

Αλλά ένας διαγωνισμός μεταξύ των αδελφών για την κληρονομιά ήταν πάντα μια συναρπαστική ιστορία, από τα έργα του Σαίξπηρ μέχρι το δράμα του HBO Succession.

Ο αντίπαλος του Αρνό, Φρανσουά Ανρί Πινό, πρόεδρος του γαλλικού ομίλου πολυτελείας Kering, δεν άντεξε αυτή τη διαδικασία: επιλέχθηκε από τον πατέρα του François Pinault από τα αδέρφια του ως διάδοχο όταν ήταν νέος. Έπρεπε πρώτα να αποκτήσει εμπειρία στην οικογενειακή επιχείρηση για να δικαιολογήσει την ανύψωσή του, αλλά δεν υπήρξε αντιπαράθεση.

Εάν ο έλεγχος είναι ενοχλητικός για την LVMH, η μεγαλύτερη δυσκολία θα είναι αυτό που θα συμβεί μετά τον θάνατο του Arnault. Όταν το κάνει, η αδιαμφισβήτητη εξουσία του στα παιδιά του θα τελειώσει και θα μείνουν ο καθένας με ίσες μετοχές και ψήφους. Μπορεί όλοι να συμφωνούν για τα σχετικά πλεονεκτήματά τους ως ηγέτες επιχειρήσεων, αλλά και πάλι, ίσως όχι.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά για το πρόβλημα που μπορεί να φέρει αυτό. Τρία από τα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοκ μεγάλωσαν για να δουλέψουν στην News Corp και στο Fox, αλλά η επιλογή του Λάχλαν Μέρντοκ ως διαδόχου του μπορεί να μην τελειώσει το θέμα. Μόλις πεθάνει ο πατριάρχης, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζέιμς Μέρντοκ μπορεί να προσπαθήσει να ξαναπάρει τον έλεγχο, εάν τον υποστηρίξουν τα άλλα αδέρφια του.

Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η προσπάθεια του Arnault να διασφαλίσει ότι η LVMH θα διαρκέσει πέρα ​​από την επόμενη γενιά είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Από πολλές απόψεις, είναι ξεκάθαρα αξιοκρατικό να τρέχεις σε μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων το ίδιο είδος τουρνουά που είναι συνηθισμένο μεταξύ των στελεχών σε δημόσιες εταιρείες. Εγγυάται ότι μόνο ένας θα πάρει το βραβείο.

Αλλά θα ήταν αφύσικο για τα παιδιά που συμμετείχαν και σχημάτισαν τη ζωή τους γύρω από αυτό, να προσαρμοστούν εύκολα στο να χάσουν. Θα είναι αδύνατο απλώς να εργαστείς ανώνυμα σε ιδιωτικά κεφάλαια ή σε άλλη εταιρεία. Το να είσαι Arnault θα εξακολουθεί να έχει προνόμια, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments