Πολιτική

Κυβέρνηση: Γέφυρες επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο

Κυβέρνηση: Γέφυρες επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένα θερμό μέτωπο που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αναζητά η κυβέρνηση.

Χθες το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου για μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και σε αυτή κυριάρχησε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Με τα μπλόκα να αυξάνονται στις εθνικές οδούς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διάλογο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για όλα όσα έχουν γίνει όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές αγρότες.

Μεταξύ άλλων ειδικά για το θέμα αυτό τονίστηκε ότι μέχρι στιγμής συνολικά, έχουν κατατεθεί 2.327 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου και 30.048 δηλώσεις απώλειας φυτικής παραγωγής.

Έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή (133,5 εκατ. ευρώ σε 33.000 δηλώσεις που καλύπτουν το 90% των καλλιεργειών των δηλωθέντων στρεμμάτων) και ζωικό κεφάλαιο (16,5 εκατ. ευρω σε 2.100 δηλώσεις).

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε καταβλήθηκαν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή, και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή).

Η εξόφληση αναμένεται να γίνει έως 30 Ιουνίου 2024 ενώ η ΕΕ έχει δώσει περιθώριο τετραετίας.

Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά την αναγκαία άδεια από την ΕΕ.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τον αρμόδιο υπουργό να καλεί τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να συζητήσουν και να ακούσει από πρώτο χέρι τα αιτήματά τους. Οι αγρότες από την άλλη ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους έως την Πέμπτη που αρχίζει και η έκθεση Agrotica.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά αυτά τα πέντε χρόνια που το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μία τόσο θερμή κατάσταση με τον αγροτικό κόσμο, απόρροια κυρίως των καταστροφών στη Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Αναγνωρίζουν ότι οι πληγές που άφησε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι τεράστιες, ωστόσο σημειώνουν ότι το μέγεθος της κρατικής αρωγής και η ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων ήταν πολλαπλάσια από κάθε άλλη φορά. Βέβαια, τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν, αλλά εκτιμούν ότι διαχειριστικά λάθη «θόλωσαν» την γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης που έγινε. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή οι διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ παρά την πρόβλεψη για περίοδο χάριτος δύο ετών δημιούργησε αναίτιες πηγές έντασης, όπου χρειάστηκε να παρέμβουν πυροσβεστικά τα αρμόδια υπουργεία για να διορθώσουν τις γκάφες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments