Nέα της αγοράς

Ebury: Το δολάριο και οι επενδυτές σε στάση αναμονής για τη Fed

Ebury: Το δολάριο και οι επενδυτές σε στάση αναμονής για τη Fed

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Η ΕΚΤ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με την προσοχή της αγοράς να επικεντρώνεται κυρίως στις ενδείξεις για επικείμενες μειώσεις

Η ΕΚΤ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων.

Όπως τονίζει ο Roman Ziruk, Senior Market Analyst της Ebury, παρά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την αναταραχή στα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας, η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος ήταν σχετικά υποτονική την περασμένη εβδομάδα, με τα ισχυρότερα νομίσματα να καταγράφουν μέγιστη μεταβολή 0,6% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δραστήρια όσον αφορά στις οικονομικές ανακοινώσεις. Την Τρίτη, η προσοχή θα στραφεί στα στοιχεία του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου της Ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να επιβεβαιώσουν την τεχνική ύφεση. Το πρωί της Τετάρτης, το κλίμα της αγοράς ενδέχεται να επηρεαστεί από τα στοιχεία του δείκτη του κλάδου της μεταποίησης (PMI) του Ιανουαρίου της Κίνας. Το απόγευμα της Τετάρτης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Fed και την Πέμπτη στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το πρωί της Παρασκευής, ακολουθεί η Ευρωζώνη, με την ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης για τον πληθωρισμό για τον Ιανουάριο. Η ανακοίνωση των θέσεων εργασίας, εκτός του γεωργικού τομέα, από τις ΗΠΑ θα κλείσει αυτήν την ασυνήθιστα δραστήρια εβδομάδα.

Στερλίνα

Η στερλίνα έκλεισε την εβδομάδα αμετάβλητη έναντι του δολαρίου και έφτασε στην ισχυρότερη θέση της από τον Αύγουστο έναντι του γενικά ασθενέστερου ευρώ. Τα στοιχεία PMI που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν μια καλή αρχή για το 2024, με όλους τους βασικούς δείκτες να αυξάνονται και τον σύνθετο PMI να φτάνει στο 52,5, το υψηλότερο επίπεδό του σε οκτώ μήνες. Αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, ύστερα από τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για το Δεκέμβριο. Ενισχύεται έτσι η πεποίθησή μας ότι ορισμένοι αναλυτές μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει και την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία σημείωσε «σε γενικές γραμμές επίπεδη» ανάπτυξη για φέτος. Εκτιμούμε ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό βοηθά στη διατήρηση της αύξησης των πραγματικών μισθών και δημιουργεί προοπτικές για χαμηλότερα επιτόκια.

Αυτήν την εβδομάδα το επίκεντρο θα είναι καθαρά η Τράπεζα της Αγγλίας. Πιστεύουμε ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα χειρίζεται τις ανακοινώσεις σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων και τις προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων της. Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα έχει βάσιμους λόγους να υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες όσον αφορά στη μείωση των επιτοκίων φέτος και να δει τη συνεδρίαση του Ιουνίου ως τη συντομότερη ημερομηνία για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της.

Ευρώ

Τα στοιχεία PMI Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκαν από αντιθέσεις: η απότομη αύξηση του PMI της μεταποίησης συνοδεύτηκε από μια ήπια, αλλά απροσδόκητη πτώση του δείκτη υπηρεσιών. Επιπλέον, οι κακές επιδόσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – τη Γερμανία και τη Γαλλία – έρχονται σε αντίθεση με τις θετικές ειδήσεις από τις μικρότερες χώρες. Προς το παρόν το αφήγημα της στασιμότητας συνεχίζεται.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, η αγορά τιμολογούσε τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων να έρχονται από την ΕΚΤ περίξ του Απριλίου, και το γεγονός ότι η πρόεδρος Λαγκάρντ απέτυχε να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο στη συνεδρίαση της  περασμένης εβδομάδας ενθάρρυνε τις αγορές να αυξήσουν τα στοιχήματα έναρξης των μειώσεων των επιτοκίων τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έναντι άλλων νομισμάτων. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα περίπου 85% πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση έναντι 65% πριν από τη συνάντηση. Απο την πλευρά μας το θεωρούμε ρεαλιστικό, αλλά θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ενδείξεις για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας την επόμενη περίοδο. Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή θα δοθεί στα στοιχεία του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου και στην ανακοίνωση για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Όσο για το πρώτο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι οδηγούμαστε σε μια τεχνική ύφεση. Τα στοιχεία του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να είναι πιο ευχάριστα, με την πρόοδο στον πληθωρισμό να αναμένεται να συνεχιστεί, τόσο στον ονομαστικό όσο και στο δομικό δείκτη.

Δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έκλεισε την εβδομάδα οριακά υψηλότερα, βοηθούμενος από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και το ασθενέστερο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική έκπληξη στην αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου έδειξε ότι η οικονομία επεκτάθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση, πολύ ισχυρότερη από το 2,0% που είχε τεθεί ως στόχος. Μια ισχυρή επίδοση, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δαπανών των νοικοκυριών, λειτουργεί καθησυχαστικά για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Η αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στον κατασκευαστικό τομέα (με τον τελευταίο να περνά απροσδόκητα πάνω από το όριο των 50, που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση) υποδηλώνει επίσης ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι πιο ήπια από ό,τι πιστεύαμε.

Αυτά τα καλά νέα, ωστόσο, δυσκολεύουν τη θέση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αυτήν την εβδομάδα, η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με την προσοχή της αγοράς να επικεντρώνεται κυρίως στις ενδείξεις για επικείμενες μειώσεις και, ειδικότερα, στο πόσο ρεαλιστική είναι μια τέτοια κίνηση το Μάρτιο. Δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ και της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, πιστεύουμε ότι η Fed θα πρέπει να αντισταθεί στα στοιχήματα της αγοράς για άμεση χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής. Μια ήπια πτωτική έκπληξη στον ονομαστικό πληθωρισμό των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών από την περασμένη εβδομάδα (2,9% έναντι 3% που αναμενόταν) δεν αλλάζει αυτήν την άποψη. Δεδομένου ότι οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν με πιθανότητα 50/50 για μια πρώτη μείωση το Μάρτιο, θα περιμέναμε το ράλι του δολαρίου να συνεχιστεί, εάν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων παγώσουν τις προοπτικές για μια τέτοια κίνηση. Εκτός από τη Fed, η προσοχή αυτήν την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου, οι οποίες αναμένονται ελαφρώς λιγότερες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments