Πολιτική

Μπακογιάννη: Τα εξοπλιστικά που μας στέλνουν οι ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα

Μπακογιάννη: Τα εξοπλιστικά που μας στέλνουν οι ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα
«Τα F-35 που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν ''άχρηστα'', είναι για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», υπογράμμισε –μεταξύ άλλων– η Ντόρα Μπακογιάννη

«Τα F-35 που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν ”άχρηστα”, είναι για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Το υλικό που μας στέλνουν οι Αμερικανοί δεν είναι αυτό που τους περίσσευε, είναι αυτά που χρειαζόμαστε. […] Σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δεν δείχνουμε μικροκομματική μιζέρια», υπογράμμισε –μεταξύ άλλων– η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ για την Ελλάδα, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και πιθανή στροφή της ΝΔ προς το κέντρο.

Αναφορικά με τη θέτηση όρων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, για την πώληση των F-16, η κα. Μπακογιάννη ανέφερε ότι οι Αμερικανοί θα έχουν κάνει συζητήσεις με την Τουρκία. «Έχουν πει τις θέσεις τους. Δεν πιστεύω ότι θα βγει στη δημοσιότητα άσπρο, μαύρο. Δε θέλουν τα ταπεινώσουν την Τουρκία. Θα δώσουν το μήνυμα στην Τουρκία».

Και προσέθεσε: «σήμερα, η χώρα μας είναι η αξιόπιστη σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το πακέτο αυτό δείχνει ότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν και όλα τα τουρκικά μέσα, και αυτό επειδή εμείς δεν αμφιταλαντευτήκαμε», σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που του πήρε ενάμιση χρόνο για την τελική συμφωνία. Ωστόσο, «τελικά τα F-16 τα πήρε με δύο προβλήματα: αρχικά με όποιος όρους του θέσουν και δεύτερον αυτοί που του τα δίνουν δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στο ρόλο της Τουρκίας. Επιθυμούν μια δυτική, ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως και εμείς και μένει να το αποδείξει», σημείωσε η κα. Μπακογιάννη.

Καταλήψεις

Η «καλύτερη δυνατή» ήταν η απόφαση που πάρθηκε (29/1) στη σύνοδο των πρυτάνεων και αφορούσε στη διεξαγωγή των εξετάσεων στα πανεπιστήμια με ψηφιακό τρόπο. «Από εκεί και πέρα οι πρυτάνεις έχουν μια ευθύνη βάση του νόμου. Αν έχουν παράνομες ενέργειες να καλέσουν την αστυνομία. Ή αυτονομία των πανεπιστημίων θα έχουμε, οι πρυτάνεις θα έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν λειτούργησαν τελικά στα πανεπιστήμια» ωστόσο «η συνεργασία ανάμεσα στους υπευθύνους, πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να υπάρχει τάξη στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή γίνεται επαναστατική γυμναστική στα πανεπιστήμια εις βάρος των παιδιών», συμπλήρωσε η κα. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η κα. Μπακογιάννη απάντησε ότι «θα προσπαθήσουμε. Οι όροι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι οι πιο αυστηρότεροι όροι στην Ευρώπη. Μπαίνει μια τάξη, δεν μπορεί να είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο που δεν έχει πανεπιστήμια, μη κρατικά».

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση «έδωσε ό,τι μπόρεσε να δώσει γιατί το πλήγμα ήταν τεράστιο και για τον κρατικό προϋπολογισμό και για την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δώσαμε την αναστολή για το ρεύμα» σχολίασε, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Το προσωπικό συμπέρασμά μου είναι ότι η ΕΕ πρέπει να ξαναδεί το θέμα της διατροφικής αλυσίδας. Ο πρωτογενής τομέας σε όλη την Ευρώπη απειλείται, οι άνθρωποι δεν τα βγάζουν πέρα, πρέπει αυτό να ξαναμπεί στο τραπέζι. Είναι ένα θέμα που εάν συμφωνούμε όλοι, ότι τα θέμα διατροφής είναι στην προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να  δούμε τα θέμα του πρωτογενούς τομέα» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκοψε έργα για να στηρίξει τους πληγέντες στη Θεσσαλία.

Πιθανή στροφή της ΝΔ προς το κέντρο

«Λαμπρό στέλεχος» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή τη μεταγραφή της στη ΝΔ. «Έχει προσφέρει, έχει συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι ευτυχής που ήρθε στη ΝΔ» είπε η κα. Μπακογιάννη.

Για το εάν τελικά η ΝΔ κάνει στροφή προς το κέντρο όπως πολλοί την κατηγορούν η κα. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «αυτή η παράταξη συζητούσε πάντα το ίδιο θέμα. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όταν κάνεις ανοίγματα και συμβαδίζεις με την κοινωνία ένα κομμάτι του κόμματος δεν συμφωνεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments