Πολιτική

Διαλλακτική η κυβέρνηση έναντι των αγροτών

Διαλλακτική η κυβέρνηση έναντι των αγροτών

Πηγή Φωτογραφίας: [366824] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (EUROKINISSI)

Τακτική διαλόγου και κατευνασμού από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει το “ενεργό” μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

“Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται» παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, παρότι η σχετική υπόσχεση είχε δοθεί από το Νοέμβριο και προβλέπει να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυρόπληκτους αγρότες της Θεσσαλίας. ” Έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα” συνέχισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις πληγές που άφησε στη Θεσσαλία το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και έστρεψε τα βλέμματα όλων στη Βουλή, όπου την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού αναμένεται να αναφερθεί στα όσα έχει κάνει, ήδη, η κυβέρνηση αλλά και να προαναγγείλει όσο αναμένεται να κάνει.

Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό ενός δεύτερου γύρου ενίσχυσης ύψους έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, με μια σχετική πλατφόρμα που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ήταν το πρώτο συγκεκριμένο σημάδι των προθέσεων της κυβέρνησης. “Ζήτησα από το υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση της πρώτης αρωγής και από 2.000 να πάμε στα 5.000 έως 10.000 ευρώ ώστε να δώσουμε πιο γρήγορα τα λεφτά στους ανθρώπους. Η αρωγή αυτή αφορά ζημιές στον εξοπλισμό, λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα χρήματα για αυτό”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση και φέτος του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο. Εξάλλου από την Κυριακή, έπειτα από τη σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και πιθανές επιλογές.

Αυτό αφορά και τη νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για την αύξηση στα ποσά της αρωγής, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αναθεωρημένη ή νέα στο arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατά τον πρώτο κύκλο αρωγής έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments