Πολιτική

Η στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στις κινητοποιήσεις

Η στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στις κινητοποιήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Διαφορετική προσέγγιση σε αγρότες και φοιτητές.

Δύο μέτωπα, δύο «γραμμές» από το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται να διαχειριστεί τις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, σε μια κρίσιμη συγκυρία κι έχοντας επί θύραις μια ταραχώδη κοινοβουλευτική «μάχη» για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μπορεί τα τρία αυτά μέτωπα να μην έχουν καμία μεταξύ τους συνάφεια, αποκτούν, όμως, αν στην «εξίσωση» μπει το πολιτικό αποτύπωμα, που αφήνουν. Η διαφορετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις αγροτών, από τη μία πλευρά και φοιτητών, από την άλλη, είναι απόλυτα ευκρινής και με σαφή αιτιολογική βάση.

Για τους αγρότες, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά τονίζουν την ανάγκη ανοιχτής επικοινωνίας, διαλόγου και επίλυσης προβλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει πως συμφωνεί ότι οι εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ που δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες και το ίδιο κόστος παραγωγής αποτελούν πρόβλημα και υποστηρίζει την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ακυρωθούν ορισμένοι όροι της φετινής κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) προκειμένου να δοθεί στους αγρότες περιθώριο ανάσας, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι αγρότες αποτελούν εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023, τον Μάιο οι αγρότες ψήφισαν 47,5% Νέα Δημοκρατία, 13,4% ΠΑΣΟΚ , 13% ΣΥΡΙΖΑ και 7,8% ΚΚΕ. Πρόκειται, επομένως, για μια κατηγορία επαγγελματιών και πολιτών, που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βάλει απέναντί της.

Σε αντίθεση με τη “γραμμή” της διαβούλευσης, η κυβέρνηση επέλεξε την πολιτική της άμεσης αντιπαράθεσης απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ιδίως στις καταλήψεις των πανεπιστημίων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει άμεσα σε νομοσχέδιο που θα δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, καθιστώντας το νόμο του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ θα δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η επιλογή της Κυβέρνησης βασίζεται στην πάγια θέση που εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, κέρδισε την υποστήριξη της κοινής γνώμης στις τελευταίες εκλογές. Η θέση της Κυβέρνησης υποστηρίζεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Το κλίμα παραμένει θετικό για το «άνοιγμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις μετρήσεις να καταγράφουν ένα πλειοψηφικό ποσοστό της τάξεως του 56-58%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες, να τάσσονται υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ρύθμιση, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως εμβληματική μεταρρύθμιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments