Πολιτική

Μητσοτάκης: Στη Βουλή την Παρασκευή – Ανακοινώνονται μέτρα για τους αγρότες

Μητσοτάκης: Στη Βουλή την Παρασκευή – Ανακοινώνονται μέτρα για τους αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

"Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές και σε έναν βαθμό δικαιολογημένες", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας τόσο τη συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την παροχή μιας προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Παράλληλα, κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του τόνισε κυρίως τα ζητήματα των αγροτών και των κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως αύριο στη Βουλή θα ανακοινωθούν σειρά από μέτρα, ενώ σχολίασε και την απόφαση σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες.

Τέλος, όσον αφορά τα αγροτικά ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι το οποίο θα συζητηθεί, όπως ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε παράλληλα και μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την αντιπολίτευση και τα κρατικά πανεπιστήμια, σχολιάζοντας πως ο καθένας θα κριθεί από τη στάση του. Σχετικά με ερώτηση που δέχθηκε για την ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως «θα προσαρμοστούμε και θα συνεργαστούμε».

Μητσοτάκης για αγρότες: Το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό

Ειδικότερα, για το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχει φουντώσει σε όλη την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το θέμα συζητήθηκε, έστω και ακροθιγώς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Προφανώς είναι ένα σύνθετο ζήτημα το οποίο, όπως βλέπετε, αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα και θέλω να τονίσω ότι οι ανησυχίες τις οποίες ακούμε πολύ συχνά και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το γεγονός ότι οι τιμές μπορεί να συμπιέζονται από τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι προβληματισμοί που, θα έλεγα, βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό».

Καθεστώς αγρανάπαυσης

«Θέλω κατ’ αρχάς να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οποίες θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά, να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».

Πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Επίσης, θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία ενδεχομένως να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε κάποιες πορείες που έχουμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται πια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Από εκεί και πέρα, θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Αλλά κάντε λίγο υπομονή, θα τα πούμε αυτά αύριο, με περισσότερη άνεση χρόνου, στη Βουλή», σχολίασε.

Μητσοτάκης: Το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν δεν υπήρχε Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε. Άρα, δίνουμε, δαπανούμε πολλά χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όμως, υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάρη, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές, το οποίο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να ζητάμε και από τις χώρες οι οποίες εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, να έχουν τους ίδιους και αυτοί περιορισμούς ώστε να μην έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τα κοστολόγιά τους; Ένα παράδειγμα μόνο από τα θέματα τα οποία έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Θέλω να τονίσω όμως ότι τα θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μεν ευρωπαϊκά, κάποια όμως θέματα έχουν και εθνικό ή και περιφερειακό χαρακτήρα. Αύριο θα συζητήσουμε, παραδείγματος χάρη, για τη Θεσσαλία, για το τι έχουμε κάνει, για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και αυτό έχει μια ευρωπαϊκή διάσταση. Εάν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε, παραδείγματος χάρη, τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το παλιό ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε σήμερα την ανακατασκευή των υποδομών στη Θεσσαλία. Θα τα κουβεντιάσουμε, όμως, όλα αυτά αύριο. Θέλω να ξαναπώ, για ακόμα μια φορά, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνησή μας, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν, και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments