Πολιτική

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι τόνισε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξη Χαρίτση.
Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση στη Βουλή.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Το κόστος του μέτρου είναι 82 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι αγρότες για δύο χρόνια δεν θα πληρώνουν τίποτα για ρεύμα ενώ τα χρέη τους θα ρυθμίζονται.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση τόνισε «Κύριε Χαρίτση δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην εθνική αντιπροσωπεία για να μιλήσω για αυτό το θέμα και είναι ακόμα μία ευκαιρία για να μιλήσουμε για το θέμα αυτό».

Από το βήμα της Βουλής πρόσθεσε πως «Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, απαιτεί και συνέπεια. Ήταν μία τριπλά αρνητική συγκυρία και αυτό συνέβη σε μία εποχή που η χώρα έβγαινε από τις μάχες που έδινε με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Να θυμίσω ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας, ως προς τον όγκο νερού, καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης. Εστιάζοντας στα ζητήματα που θέσατε, προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς. Μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτή είναι μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ».

Συμπλήρωσε πως «η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά, προετοιμασία, σωστούς διαγωνισμούς” τα οποία “δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη».

Σημείωσε, δε, πως κάποια «θα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή” και πως “τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν κι αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες». Μάλιστα, για τις αποζημιώσεις είπε πως «κάναμε πολλά και σίγουρα πολύ γρηγορότερα από ό,τι έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του».

Η τοποθέτηση του Αλ. Χαρίτση

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση και το μέλλον της Θεσσαλίας, τόνισε πως «όταν η αντιπολίτευση πιέζει, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments