Πολιτική

Αυγενάκης: 3,5 δισ. το κόστος για τη Θεσσαλία – Ο Κασσελάκης αγνοεί βασικούς κανόνες της Ε.Ε.

Αυγενάκης: 3,5 δισ. το κόστος για τη Θεσσαλία – Ο Κασσελάκης αγνοεί βασικούς κανόνες της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: [362395] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ φθάνει η αρωγή προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα αγγίξει η βοήθεια προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός κάνει λόγο για πολιτικό αρχηγό που δεν γνωρίζει θεμελιώδεις κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι άπτονται του ανταγωνισμού.

Μιλώντας στα “Παραπολιτικά”, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει πως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπράττει σοβαρά σφάλματα και τονίζει πως η υπερβολή έχει γίνει καθημερινή πρακτική για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναφερόμενος, δε, στις ευθύνες της Ε.Ε. για την αγροτική κρίση και τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε πανευρωπαικό επίπεδο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει πως “η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει άλλες συμπεριφορές από εκείνες που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών”.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη,  “από τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες μόνο αυτό που αφορά στην αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη σωστή κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων. Τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων¨.

Ερωτηθείς για τη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, ο υπουργός απάντησε πως “μέχρι στιγμής, περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο έχει δαπανηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων της Θεσσαλίας. Το υπουργείο μας, μέσω του ΕΛΓΑ, έχει ήδη καταβάλει 160 εκατ. ευρώ για προκαταβολές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, 15,8 εκατ. ευρώ σε μη υποχρέους να ασφαλιστούν, όπως οι χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, καλλιεργητές αρωματικών φυτών, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε αλιείς της περιοχής, ενώ άλλα 110 εκατ. ευρώ -και αν χρειασθούν και περισσότερα- θα διατεθούν για τις εξοφλήσεις των ζημιών που θα γίνουν έως 30 Ιουνίου. Και τα 260 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατόπιν ειδικής άδειας που δόθηκε από την Ε.Ε., καθώς και το μέτρο 5.2 για την κτηνοτροφία ύψους 45 εκατ. ευρώ και το ειδικό πρόγραμμα, τουλάχιστον διετούς στήριξης των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές”.

Σχετικά με τις υποσχέσεις του κ. Στέφανου Κασσελάκη προς τον αγροτικό κόσμο, επισημαίνεται ότι “ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί βασικούς κανόνες της Ε.Ε. που αφορούν στον ανταγωνισμό και στην αρνητική κυβερνητική ιστορία του κόμματός του. Προφανώς δεν γνωρίζει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση είναι αυτό που φορολόγησε τις ενισχύσεις των αγροτών από το πρώτο ευρώ, φορολογία που κατήργησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεχνά, επίσης, ότι η κυβέρνησή μας είναι αυτή που επανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καταβάλλοντας το 2022 και το 2023 περί τα 160 εκατ. στους επαγγελματίες αγρότες. Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, επίσης ξεχνά ότι προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80%-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων”.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γίνεται δέκτης ιδιαίτερης κριτικής, αφού θεωρείται πως “η υπερβολή πλέον έχει γίνει καθημερινή πρακτική για τον κ. Ανδρουλάκη και το κόμμα του. Βλέπει ότι ο βασικός του αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέει, αλλά το ΠΑΣΟΚ εισπράττει ψίχουλα, και καταφεύγει σε υπερβολές και στην υιοθέτηση fake news”.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι “σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, έχουμε ζητήσει διορθώσεις. Η Ε.Ε., όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει άλλες συμπεριφορές από εκείνες που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments