Αθλητισμός

Η βιντεοκασέτα για τον Καστρίτη και για τον Άρη

Η βιντεοκασέτα για τον Καστρίτη και για τον Άρη

Πηγή Φωτογραφίας: [367025] BASKET LEAGUE 2023 - 2024 / ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Τις προάλλες σε μια περιήγηση στο Youtube για ιστορικές αθλητικές μεταδόσεις, έπεσα πάνω σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Την βιντεοκασέτα που είχε βγάλει ο Άρης το... 1985

Τις προάλλες σε μια περιήγηση στο Youtube για ιστορικές αθλητικές μεταδόσεις, έπεσα πάνω σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Την βιντεοκασέτα που είχε βγάλει ο Άρης το… 1985, στη σεζόν δηλαδή, που δημιουργούσε σιγά-σιγά το μύθο μιας ανίκητης ομάδας”, με την επιβλητική επικράτηση του εντός συνόρων αλλά και την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή του πορεία, όταν έφτασε μέχρι τους τέσσερις του Κυπέλλου Κόρατς, χάνοντας την πρόκριση από την Βαρέζε (του… Κορνέλιους Τόμπσον, αν δεν το θυμάστε) με το Νίκο Γκάλη να σπάει το χέρι του στην προπόνηση, μια μέρα πριν τον πρώτο αγώνα!

Σχεδόν σαράντα χρόνια πίσω, μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τη δυναμική που άρχισε να αναδύεται από τους “κιτρινόμαυρους” στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, όπου τα… υπερήφανα κατοστάρικα, χρησίμευαν για ρέστα στον ταμία του Παλέ, τον οποίο η κάμερα σημαδεύει να κόβει ακατάπαυστα εισιτήρια.

Μια εποχή ανυποψίαστη όσο και αθώα για ένα μπασκετικό έπος που γραφόταν με χρυσά γράμματα. Όσοι την έζησαν θα νοσταλγήσουν τα χρόνια, που άναβε η φλόγα της πορτοκαλί μπάλας πρώτα στη Θεσσαλονίκη κι ύστερα, δυο χρόνια μετά, στο ΣΕΦ για τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας στο Ευρωμπάσκετ 87. Οι πρώτες σπίθες είχαν ξεπηδήσει από τη λάβα του Άρη και στα θεμέλια για τη δημιουργία της θρυλικής ομάδας που ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός, βάφτισε αυτοκρατορία.

Ανάμεσα σε δυσεύρετα βίντεο (π.χ Λιβόρνο-Άρης σε σχολιασμό του κορυφαίου Ιταλού δημοσιογράφου, Άλντο Τζιορντάνι) τις μεταδόσεις, φυσικά, της ΕΡΤ, ιστορικές μαρτυρίες (ο Φαίδων Ματθαίου μιλάει για την παρουσία του στον ΑΣ, ενώ κάποια στιγμή εμφανίζεται ο Κλεάνθης Βικελίδης) αυτή η “αρχαία” βιντεοκασέτα δεν είναι παρά μια ωραία βουτιά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, στην οποία ο Άρης εξακολουθεί να κρατάει περίοπτη θέση.

Υπερήφανος για το παρόν

Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορία, τα λάβαρα από την χρυσή δεκαετία, η φανέλα του απαράμιλλου Γκάλη, πολλές φορές έχουν πέσει σαν δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους των μετέπειτα πρωταγωνιστών. Δεν βοήθησε στις δεκαετίες που ακολούθησαν και η οικονομική κατάσταση του κλαμπ, που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Η αίγλη όμως της αυτοκρατορίας έμοιαζε και με μια ασπίδα προστασίας, γιατί ο Άρης -ο,τι κι αν συνέβαινε- ήταν ο … Άρης. Γι αυτό και ο κόσμος της ομάδας δεν την άφησε ποτέ, είναι πάντα δίπλα της, την στηρίζει με πάθος, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά εκείνη τη παλιά ωραία φλόγα και την αγάπη για το μπάσκετ.

Το να ζει, ωστόσο, κανείς με το παρελθόν του κάνει αβέβαιο το μέλλον. Προφανώς και πρέπει να εμπνέεσαι από τα ένδοξα περασμένα, κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να κάνεις την υπέρβαση στο παρόν. Κι ο Άρης των τελευταίων δυο ετών, μοιάζει έτοιμος να κάνει αυτό το κλικ και να ξαναγράψει νέα κεφάλαια στην ιστορία του.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού η πρώτη στο ΟΑΚΑ, μετά από 27 χρόνια μπορεί στο τέλος της σεζόν να μη δώσει τίποτε στον Άρη, έκανε όμως θόρυβο, ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού και κυρίως δίνει στην ομάδα, μέγιστη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, εν όψει της μεγάλης μάχης την Τετάρτης κόντρα στην ιταλική Τρέντο. Οι “κίτρινοι” διεκδικούν με αξιώσεις την 4η θέση στον όμιλο τους, που δίνει αβαντάζ έδρας στον πρώτο (μονό) αγώνα μπαράζ της φάσης των “16” του Eurocup, της δεύτερη τη τάξει διοργάνωσης στην Ευρώπη, μετά την EuroLeague.

Ο Εργκίν Αταμάν δεν υποχρεούται να γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά το πρόγραμμα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στην Basket League και οι διαμαρτυρίες του για την ώρα διεξαγωγής του αγώνα είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την ταλαιπωρία της δικής του ομάδας. Αν ρώταγε, ίσως να μάθαινε ότι ο Άρης παίζει σε 48 ώρες ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, έχει ήδη χάσει τον καλύτερο του παίκτη (Γκάλινατ) και έχει, βέβαια, μπάτζετ λιγότερο από το μισό συμβόλαιο του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Πηγή: sport24.gr // ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΕΡΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments