Ελλάδα

Καλλιακμάνης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία, προπαρασκευαστική κίνηση το χτύπημα»

Καλλιακμάνης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία, προπαρασκευαστική κίνηση το χτύπημα»

Πηγή Φωτογραφίας: Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην Πολυτεχνειούπολη και στην έδρα των ΜΑΤ, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκονταν σε σακούλα που άφησαν άγνωστοι επί της οδού Κοκκινοπούλου, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ και πλησίον της Πολυτεχνειούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ύποπτη σακούλα περιείχε ενεργή βόμβα η οποία εξουδετερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται πως άγνωστος τηλεφώνησε στο 100 στις 12.29, έκανε λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό και έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. η αναβίωση του εγχώριου «αντάρτικου πόλης». Οι συσχετισμοί με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Οι υπόνοιες για τους καθοδηγητές, το «αόρατο» επαναστατικό ταμείο και τις εκτελεστικές ομάδες.

Φόβους για επίθεση ακόμη και με ρουκέτες ή Καλάσνικοφ από νέες οργανώσεις «αντάρτικου πόλης» εκφράζουν πλέον ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, μετά τη βομβιστική επίθεση (τη δεύτερη εντός 45 ημερών – μετά και την τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ) τα ξημερώματα του Σαββάτου με στόχο το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Οπως εκτιμούν, η εσχάτως αυξημένη συχνότητα των επιθέσεων μαρτυρά προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας μετά από μια πενταετή «σιγή», η οποία με τη σειρά της είχε ακολουθήσει μια περίοδο έντονης δραστηριότητας, με τουλάχιστον μία-δύο ένοπλες επιθέσεις τον χρόνο όπως γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Οι «επίμονοι» αντιεξουσιαστές

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αποδίδεται από τις αιφνιδιασμένες διωκτικές αρχές σε τρεις-τέσσερις δραστήριους και «επίμονους» αντιεξουσιαστές.

Τα εν λόγω πρόσωπα υπολογίζεται ότι ίσως σχετίζονταν με την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), η οποία έδρασε την περίοδο 2013-2018, χωρίς ποτέ να εξαρθρωθεί ή να εντοπισθεί το οπλοστάσιό της.

Η συγκεκριμένη οργάνωση, που φαινόταν να είχε επαφές και με «υποστηρικτές» του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε προχωρήσει σε απόπειρες εκτόξευσης ρουκετών στα παλαιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη.

Ακόμη, είχε επιτεθεί με Καλάσνικοφ, χωρίς να επιδιώκει θύματα, εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ, και είχε επίσης τοποθετήσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες να υπάρξει μπαράζ επιδεικτικών επιθέσεων με εκρηκτικά και με όπλα από πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.

Η «δεξαμενή» του αναρχικού χώρου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να γνωρίζουν μια «δεξαμενή» 20-25 ατόμων του αναρχικού χώρου που φέρονται να έχουν επαφές με τους προαναφερθέντες αντιεξουσιαστές, υπολογίζοντας ότι ορισμένοι έχουν ήδη στρατολογηθεί και ενταχθεί στις δύο οργανώσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων ένοπλων σχημάτων, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουν καταγραφεί ληστείες τραπεζών που σχετίζονται με την ενίσχυση του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου». Ταυτόχρονα αναζητούν πώς και από ποιους εξασφάλισαν τα εκρηκτικά.

Από την έκρηξη στις 1.30 του Σαββάτου (που για την ακρίβεια σημειώθηκε απέναντι από το υπουργείο Εργασίας και δίπλα σε τράπεζα) προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο των κτιρίων, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια μέχρι και τον 6ο όροφο του υπουργείου.

Πρόκειται για μία επίθεση που «δείχνει» σημαντική προεργασία αλλά και εμπειρία των δραστών, καθώς φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο υπουργείο Εργασίας και όχι σε γειτονικά κτίρια.

Οι δύο συμμετέχοντες στην ενέργεια υπολογίζεται ότι έφθασαν και αναχώρησαν από το σημείο με μοτοσυκλέτα, η κίνηση της οποίας έχει καταγραφεί από κάμερες της Τροχαίας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ταυτόχρονα με το προειδοποιητικό τηλεφώνημα η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Κατά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. η πρωτοεμφανιζόμενη ένοπλη ομάδα δεν φαίνεται να έχει καμιά σχέση με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει προ ετών σε επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες κατά διμοιριών των ΜΑΤ, των πρεσβειών της Γαλλίας και του Μεξικό, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ., αλλά εξαρθρώθηκε πλήρως, με τη σύλληψη των περισσότερων μελών της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2023 μια άλλη ομάδα, η «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί, ο οποίος όμως δεν εξερράγη, λόγω λάθους στη συνδεσμολογία.

Δύο σενάρια στο μικροσκόπιο

Πλέον, λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ. για την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο – που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης – κάνει λόγο για ένα δεύτερο ένοπλο σχήμα που προήλθε από την ίδια ομάδα στρατολόγησης των αντιεξουσιαστών, που δημιούργησαν και την «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Σε αυτή την περίπτωση, κύριο ζητούμενο αποτελεί αν θα προκύψει σχετικά άμεσα και τρίτη οργάνωση από την ίδια «μήτρα». Το δεύτερο σενάριο θέλει την «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» να μην εμφανισθεί ξανά, λόγω της αποτυχίας του πρώτου πλήγματος.

Σε αυτή την περίπτωση, το ενδιαφέρον των αστυνομικών θα εστιαστεί στο περιεχόμενο της αναμενόμενης προκήρυξης προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας είχε γίνει στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ΟΛΑ.

Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη.

Στην προκήρυξη η οργάνωση (ανέλαβε την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του ίδιου έτους σε τραπεζικό υποκατάστημα στην οδό Σανταρόζα) έκανε αναφορά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους ευρωπαίους εταίρους, στα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και μισθών και στην «καπιταλιστική κρίση».

Η ΟΛΑ είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ το 2015.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments