Οικονομία

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Προοδευτικά από κει και κάτω το ποσό να μειώνεται μέχρι το 55% του κατώτατου μισθού, που είναι σήμερα.

Πρόταση για επέκταση και διπλή αύξηση του επιδόματος ανεργίας - Ποια ποσά επηρεάζει ο κατώτατος μισθός

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια και διπλή αύξηση, καθώς το τελικό ποσό δεν θα αποσυνδεθεί από τις αυξήσεις που θα έχει ο κατώτατος μισθός, που από τον Απρίλιο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω άλλα 10 επιδόματα. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της υπουργού Εργασίας έχει πέσει η πρόταση για την επέκταση του επιδόματος από τους 12 στους 24 μήνες (αντίστοιχα χορηγείται και στις σκανδιναβικές χώρες), και μάλιστα οι πρώτοι έξι μήνες να συνδέονται με τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας ενός εργαζόμενου μέχρι το 70% ή 75%Προοδευτικά από κει και κάτω το ποσό να μειώνεται μέχρι το 55% του κατώτατου μισθού, που είναι σήμερα.

Υπέρ ευάλωτων η αύξηση του κατώτατου μισθού – Τα επιδόματα που “τραβά” προς τα πάνω και ο διάλογος ΓΣΣΕ-εργοδοτών

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6%-6,5% θα αυξήσει το επίδομα ενός ανέργου με δύο παιδιά στα 610 ευρώ από τον Απρίλιο. Το ποσοστό της αύξησης στον κατώτατο συμπαρασύρει τουλάχιστον 10 επιδόματα ευαίσθητων ομάδων. Ο κατώτατος μισθός συνδέεται με μία σειρά επιδομάτων, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας, το οποίο από τα 476 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί στα 510 ευρώχωρίς τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για επέκτασή του στους 24 μήνες, εκ των οποίων οι 6 μήνες να είναι διασυνδεδεμένοι με τον μέσο μισθό πενταετίας στο 70%. Συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Απρίλιο, εφόσον η αύξηση θα είναι της τάξης του 6%-6,5%, θα αυξηθούν:

1) Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

2) Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Ισού ται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

3) Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών και λοιπών στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

4) Το βοήθημα ανεργίας αυτο τελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

5) Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.

6) Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

7) Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής όπου φοιτούν: Ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments