Policy Briefs

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί έρευνα για τις εκλογές στη Σερβία

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί έρευνα για τις εκλογές στη Σερβία
«Τα ψηφίσματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά θα θυμόμαστε για πάντα ότι υπήρξαν πολιτικά κόμματα και άνθρωποι στη Σερβία που προσπάθησαν να καταργήσουν την κυριαρχία της χώρας τους», έγραψε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά τις δημοτικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου και καλεί την ΕΕ να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς το Βελιγράδι. Οι αντιδράσεις στη χώρα ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους να επικρίνουν την απόφαση και άλλους να χαιρετίζουν το γεγονός ότι η ΕΕ είναι σοβαρά να δει να λειτουργούν δημοκρατικές διαδικασίες στη Σερβία.

Το κόμμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS, εθνικιστική δεξιά), κέρδισε το 46,75% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την ακύρωση των αποτελεσμάτων ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Την επομένη των εκλογών, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν καθημερινά πορεία στους δρόμους του Βελιγραδίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, προτού η κινητοποίηση εξαντληθεί.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το μη δεσμευτικό ψήφισμα για αυτές τις εκλογές, με 461 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 53 κατά (συμπεριλαμβανομένων όλων των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης) και 43 απείχαν.

Στο κείμενο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι εκλογές στη Σερβία «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διεξήχθησαν υπό δίκαιες συνθήκες» και γι’ αυτό ζητούν ανεξάρτητη έρευνα.

Η ομάδα έρευνας θα αποτελείται κυρίως από νομικούς εμπειρογνώμονες που θα είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή όλων των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων.

Για τον Pavle Grbović, πρόεδρο της φιλελεύθερης πολιτικής οργάνωσης Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο καθεστώς του Aleksandar Vučić.

Είναι ένα «θετικό» μήνυμα που βοηθά τους Σέρβους πολίτες και θεσμούς να διασφαλίσουν ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι «ελεύθερες και δίκαιες », πρόσθεσε η Μαρίνκα Τέπιτς, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP). δημοκρατικό κόμμα.

Εκλογές υπό επιρροή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την έλλειψη πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την παραπληροφόρηση και την προκατάληψη ορισμένων πηγών πληροφόρησης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα μέσα ενημέρωσης «υπό τον έλεγχο της Ρωσίας» όπως το Sputnik Serbia και το Russia Today Balkan «  συνέβαλαν ενεργά στη διάδοση παραπληροφόρησης» κατά των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

Την τελευταία δεκαετία και από τότε που ανέλαβε ο κ. Vučić στην εξουσία, η Σερβία έχει δει μια σταθερή διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, που χαρακτηρίζεται από πολιτικές πιέσεις, απειλές, ακόμη και σωματικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν επίσης ότι η πρωθυπουργός Ana Brnabić (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, SNS) «ευχαρίστησε δημόσια τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της αντιπολίτευσης» .

«Τα ψηφίσματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά θα θυμόμαστε για πάντα ότι υπήρχαν πολιτικά κόμματα και άνθρωποι στη Σερβία που προσπάθησαν να καταργήσουν την κυριαρχία της χώρας τους », σχολίασε το άτομο στο X.

«Μια χώρα που υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να έχει μη ελεύθερες εκλογές με τη χειρότερη δίωξη της πολιτικής διαφωνίας, όπου κυριαρχεί η κυριαρχία του εγκλήματος και της διαφθοράς », είπε η κ. Tepić.

Λόγω της κατάχρησης θεσμών και μέσων ενημέρωσης από αξιωματούχους, οι εκλογές στη Σερβία έπεσαν “κάτω από τα αναμενόμενα πρότυπα για μια χώρα που υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ” , συμφώνησαν οι νομοθέτες στην ΕΕ στο ψήφισμα.

Η κ. Tepić τόνισε ότι η ίδια και το κόμμα της είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τους ευρωβουλευτές ότι θα σχηματιστεί μια ad hoc αποστολή το συντομότερο δυνατό, η οποία δεν θα απαιτούσε πρόσκληση ή συγκατάθεση από τη χώρα υποδοχής, καθώς η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση .

Εκλογικές παρατυπίες

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για αναφορές για ελλείψεις στις διαδικασίες ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της «ευρείας και συστηματικής απάτης» και μιλούν στο Βελιγράδι για «ψηφοφόρους-φαντάσματα» από άλλες πόλεις που δεν διοργάνωσαν εκλογές ή ακόμη και γειτονικές χώρες.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η Διεθνής Αποστολή Παρατήρησης Εκλογών σημείωσε «συχνά παραδείγματα συμφόρησης στα εκλογικά τμήματα, παραβιάσεις του εκλογικού απορρήτου και πολυάριθμες περιπτώσεις συλλογικής ψηφοφορίας».

Στο ψήφισμά τους, οι νομοθέτες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για την έλλειψη θεσμικής απάντησης στις σοβαρές υποψίες ότι οι σημερινοί ηγέτες εμπλέκονται σε εκλογική χειραγώγηση και κατάχρηση, γεγονός που, τονίζουν, διαιωνίζει την ατιμωρησία και διασφαλίζει τη συνέχιση αυτών των πρακτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments