Διεθνή

ΗΠΑ: Αντιμετωπίζει πρόβλημα μνήμης ο Πρόεδρος Μπάιντεν;

ΗΠΑ: Αντιμετωπίζει πρόβλημα μνήμης ο Πρόεδρος Μπάιντεν;

Πηγή Φωτογραφίας: Nbcnews.com

Το θέμα της μνήμης του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέψευσε την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα που περιέγραφε τον πρόεδρο ως “καλοπροαίρετο ηλικιωμένο άνδρα με ελλιπή μνήμη”. 

 Ωστόσο, αντί να καθησυχάσει τους Δημοκρατικούς στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε άλλο ένα λάθος όταν αναφέρθηκε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ως “πρόεδρο του Μεξικού”, όταν μίλησε για τις διπλωματικές εξελίξεις στην πολεμική σύγκρουση που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα και η συνέντευξη Τύπου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των κομμάτων για την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας

Ο 81χρονος πρόεδρος, ο οποίος είναι ο γηραιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ, επέμεινε την Πέμπτη ότι η μνήμη του λειτουργεί καλά. Στην έκθεσή του, όμως, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, που ερεύνησε τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν, συνόψισε την πνευματική κατάσταση του προέδρου με την παραπάνω υποτιμητική φράση. Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τα σαρδάμ του Μπάιντεν και την αστάθεια που κάποιες φορές χαρακτηρίζει το βάδισμά του, προκειμένου να τον εμφανίσει ως θύμα γεροντικής άνοιας.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει χτίσει τη στρατηγική της γύρω από τον κίνδυνο που θέτει ο 77χρονος Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική δημοκρατία και έχει υποβαθμίσει τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχουν οι ψηφοφόροι για τη διανοητική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος.  

Η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ήταν ένα παράδειγμα των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν παρά το προπύργιο που έχει χτίσει η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας γύρω από τον πρόεδρο. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν συστηματικά αποφύγει τους κινδύνους, για παράδειγμα απορρίπτοντας την πρόταση να διεξαχθεί τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρόεδρο λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος της χρονιάς, του τελικού φούτμπολ “Σουπερμπόουλ”.

«Δίκιο ή άδικο, μόλις ακούσεις το σαρδάμ, δεν μπορείς μετά να το ξεχάσεις. Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, παρότι απαλλάσσει τον Μπάιντεν από κάθε ποινική ευθύνη, είναι καταστροφική για τους Δημοκρατικούς, καθώς χτυπάει στον πυρήνα των ανησυχιών τους, ότι δηλαδή ο πρόεδρος δεν έχει την ικανότητα να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Το πιο βλαβερό στην πολιτική είναι αυτό που επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες αντιλήψεις και αυτά τα νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα», αναφέρει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ.

Ο διορισμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ ειδικός εισαγγελέας “απάλλαξε” τον Υζο Μπάιντεν από ποινικές κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων στην έκθεση. Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την έκθεση, παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη αποθήκευση απόρρητου υλικού στην έπαυλή του στη Φλόριντα.

«Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα επιβεβαιώνει όσα παρακολουθούν οι Αμερικανοί στις τηλεοράσεις τους τα τελευταία χρόνια: έναν ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη να οδηγεί τις ΗΠΑ σε βάλτο πολέμων, πληθωριστικής καταστροφής και έλλειψης ευκαιριών για τους φορολογούμενους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσε ο Κρις Λασιβίτα, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς του Ντελαγουέρ, της περιφέρειας του Προέδρου, δήλωσε πως όποτε τον ρωτούν για την πνευματική διαύγεια του Μπάιντεν, απαντά ότι είναι “εναργής και αποφασισμένος”. Ο Κουνς επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν δίνω σημασία στα τηλέφωνα που έλαβα από αλλόφρονες Δημοκρατικούς και τους απαντώ ότι αν ρωτούσαν τον Τραμπ ποιος είναι ο Φρανσουά Μιτεράν, θα τους κοιτούσε σαν να μιλούσαν άγνωστη γλώσσα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments