Podcasts | Pagenews Politics #15

Κοντογεώργης: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ένα βήμα στο μέλλον

Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο

12.02.2024 | 15:10

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Κοντογεώργης: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ένα βήμα στο μέλλον

Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο

Την πεποίθησή του ότι η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών θα είναι ουσιαστική και παραγωγική διατύπωσε ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, πως «εργαζόμαστε στην κυβέρνηση, έτσι ώστε η συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών να είναι παραγωγική. Από το 2019 πήραμε μέτρα φοροελάφρυνσης όπως και ρυθμιστικά μέτρα προς όφελος των αγροτών.  Η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα μέσα στο πλαίσιο βέβαια του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου. Όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, προφανώς κοιτάζουμε να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τι μπορεί να κάνει και για το ρεύμα και για το πετρέλαιο και για τα άλλα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πάλι κάποια ζητήματα τεχνικά και ρυθμιστικά, που θα μπορούσαν να δώσουν μια περαιτέρω λύση στα προβλήματα, που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν εκτιμά πως θα είναι αποτελεσματική η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: «Νομίζω ότι (η συνάντηση) έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Και αφού η συνάντηση γίνεται στο επίπεδο του πρωθυπουργού, αντιλαμβανόμαστε πως η συνάντηση έχει μια ιδιαίτερη αξία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πιστεύω πως θα είναι μια παραγωγική συζήτηση και αισιοδοξώ πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά».

Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις των φοιτητών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ένα βήμα στο μέλλον. Προφανώς, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εικόνες του χθες. Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην οικονομική στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός σε όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης. Έχουμε ένα απαιτητικό πλαίσιο λειτουργίας για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό, τις κτιριακές υποδομές και το πλαίσιο λειτουργίας. Αυτή η διασφάλιση θα φανεί συν τω χρόνω.

Η χώρα μας και λόγω της θέσης της αντιμετωπίζεται ως ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Επομένως, διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα υπάρχει, αλλά απομένει να δούμε πώς αυτό το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί. Πολύ σημαντικό είναι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο Γιατί όταν το πλαίσιο είναι ορατό, θα δούμε πώς θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος  στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις γύρω από τις διατάξεις του, ο κ. Θανάσης Κοντογιώργης υπογράμμισε πως «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και φωτίστηκαν πτυχές του ζητήματος που πολλοί εξ ημών ίσως και να μη γνώριζαν. Μια κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να την αποφεύγει. Στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης, ανοικτής, συμπεριληπτικής δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας ισότητας και δικαιοσύνης, δίνουμε λύση σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Η συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ήταν παραγωγική. Στη Νέα Δημοκρατία είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση. Προφανώς υπάρχουν αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αυτό άπτεται και της συνείδησης του καθενός και των αντιλήψεών του. Με αυτόν τον τρόπο το αντιμετώπισε και ο πρωθυπουργός και για αυτόν τον λόγο, δεν έθεσε και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Από την προσωπική μου εμπειρία, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει ενισχυμένη μέσα από αυτή τη διαδικασία, γιατί ο διάλογος και η ενδυνάμωση από διαφορετικές απόψεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».

Τέλος, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ο υφυπουργός τόνισε πως «είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και παραμένει. Παρόλο που υπάρχει μια αποκλιμάκωση, οι διεθνείς αρνητικές συνθήκες δεν έχουν εκλείψει. Στο ρυθμιστικό και το ελεγκτικό τμήμα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Κοιτάζουμε με έναν τρόπο μόνιμο να αυξήσουμε τα εισοδήματα. Ευελπιστούμε πως θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση. Είναι ακόμη οξύ το πρόβλημα. Όσο η οικονομία θα είναι σε έναν αναπτυξιακό κύκλο, θα μπορούμε να προβούμε σε περαιτέρω αλλαγές». Οι αιτίες του φαινομένου είναι κυρίως εξωγενείς».