Podcasts | Pagenews Politics #26

Κοντοζαμάνης: Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη

25.04.2024 | 17:44

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Κοντοζαμάνης: Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη

Γύρω από τα κεντρικά θέματα που συνθέτουν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα περιστράφηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους εκλογικούς στόχους του κυβερνώντος κόμματος, έκανε λόγο για τις προτεραιότητες της ΝΔ στην Ευρώπη, τόνισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο μας και τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες.

Πιο ειδικά, αναφερόμενους στους εκλογικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως «η καλύτερη δημοσκόπηση είναι το βράδυ των εκλογών, το αποτέλεσμα της κάλπης. Έχουμε δυο μήνες έως τότε. Η ΝΔ έχει θέσει τον πήχη και το διακύβευμα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τους Έλληνες βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο πώς η χώρα μας θα είναι πιο ισχυρή, πιο δυνατή στην Ευρώπη. Θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ΝΔ έτσι ώστε να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια»

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για τις προτεραιότητες της ΝΔ στην Ευρώπη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής απάντησε πως «η ΝΔ έχει θέσει τους βασικούς άξονες για την Ευρώπη. Θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια για τη χώρα μας. Και το περιβάλλον μας είναι ρευστό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ. Η ΝΔ πιστεύει πως οι Έλληνες πρέπει να είμαστε συνδιαμορφωτές πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες, στους οποίους πρέπει να δώσουμε έμφαση. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αυτάρκης και στην οπτική αυτή, μιλάμε για επαναπατρισμό της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη. Και σε αυτό εντάσσεται η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Η Ευρώπη χάνει σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το περιβάλλον στην Ευρώπη δεν ευνοεί μια εταιρεία να επιχειρήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Άρα, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους. Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο πρωτογενής τομέας. Και εδώ μιλάμε για την αγροτική παραγωγή. Στην Ευρώπη επιχειρήθηκε μια βίαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Η ΝΔ και το ΕΛΚ προσεγγίζουν με άλλο τρόπο όλα αυτά τα ζητήματα. Κι επιμένουμε ιδιαίτερα και στο στοιχείο της κλιματικής κρίσης και στο με ποιους τρόπους αυτή συσχετίζεται με τα δημόσια υγεία».

Αναφορικά με το εάν η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αμαυρώθηκε, ιδιαίτερα σε σχέση με το κράτος δικαίου, επισημάνθηκε ότι «είναι απαράδεκτο Έλληνες ευρωβουλευτές να συντάσσουν ψηφίσματα σε βάρος και εναντίον της Ελλάδας. Το ΕΛΚ δεν έχει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και έτσι, διάφορες πολιτικές ομάδες και πολιτικές οικογένειες συνασπίζονται και προβαίνουν σε κοινές ενέργειες. Δεν τίθεται θέμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Διεθνείς οίκοι και μεγάλα περιοδικά καταδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι μια πλήρης δημοκρατία και η χώρα μας παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν ακόμη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για αυτό χρειάζεται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα».

Αναφερόμενος στο εάν τίθεται θέμα αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν σαφής, λέγοντας πως «πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις. Ποτέ στη μεταπολίτευση δεν έχει αμφισβητηθεί εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα. Να σας θυμίσω το 2000. Τότε η ΝΔ έχασε με ελάχιστη διαφορά, αλλά δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας. Είναι απαράδεκτο να συζητάμε εν έτει 2024 τέτοια θέματα. Και προσθέτω ότι η επιστολική ψήφος είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα της εκλογικής συμμετοχής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως «οι ευρωεκλογές αυτές δεν είναι κοντά σε εθνικές εκλογές. Η ψήφος δεν πρέπει να είναι χαλαρή. Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Και αυτό, γιατί ψηφίζουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές δεν είναι ήσσονος σημασίας εκλογική διαδικασία. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν ποιο είναι το διακύβευμα και να προσέλθουν στις κάλπες. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή μας στις εκλογές που έρχονται, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη», συμπέρανε ο κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης.